"SAD pripremaju puč"

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro ostaje nepokolebljiv pred pritiscima Evropske Unije i optužuje SAD da pripremaju puč u njegovoj zemlji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.02.2019.

12:23

Foto: Tanjug/AP

Maduro je povodom zahteva nekih evropskih zemalja da prepusti vlast lideru opozicije Huanu Gvaidu u intervjuu za španski TV kanal La Seksta (La Sexta), koje je emitovan u nedelju uveče, izjavio da "ne prihvata ultimatume ni od koga", javlja AP.

Šest evropskih zemalja među kojima su Španija, Francuska, Švedska, Velika Britanija, Danska i Austrija priznale su opozicionog lidera Huana Gvaida za privremenog predsednika Venecuele i pozvale ga da raspiše nove predsedničke izbore.

Trampova administracija je takođe podržala Gvaida kada se proglasio za privremenog predsednika 23. januara.

Maduro kaže da je "vojna intervencija opcija koja je na Tampovom stolu", prenosi američka agencija AP.

On optužuje SAD da "žele da se vrate u 20. vek, vreme vojnih prevrata, potčinjenih marionetskih vlada i pljačkanja resursa."

Vašington je nedavno uveo sankcije Venecueli na izvoz nafte u pokušaju da Madura ostavi bez glavnog izvora prihoda i oslabi njegov položaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: