Kraj dileme: Haradinaj ne da takse, kreće "raspad sistema"

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio nakon sastanaka s američkim ambasadorom da ostaje pri stavu da se takse na robu iz Srbije i BiH ne ukidaju.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 31.01.2019.

12:00

Kraj dileme: Haradinaj ne da takse, kreće
Foto: EPA-EFE/Kushtrim Ternava

On je, nakon sastanka sa Kosnetom, kom su prisustvovali i kosovski predsednik Hašim Tači i predsednik Skupštine Kadri Veselji, rekao i da sada ne isključuje mogućnost raspada vladajuće koalicije.

Inače, današnji sastanak najavljen je u prištinskim medijima kao odlučujući, odnosno spekulisalo se da će nakon njega biti jasno da li će pasti takse ili Haradinajeva vlada.

Haradinaj je danas izjavio da su, bez obzira na zahtev SAD da se one ukinu, takse "suverena odluka vlade Kosova". "Važno je za Kosovo da ustraje. Ja jesam za sporazum sa Srbijom, ali ne po ceni teritorije. Takse su suverena odluka vlade i mi ne uslovljavamo dijalog odlukama srpske vlade. Vraćam se za pregovarački sto, ali naša odluka je suverena", izjavio je on, a prenela Koha ditore.

To bi, kako je rekao, moglo da dovede do rušenja vladajuće koalicije, što znači raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Do, kako je rekao, rušenja koalicije moglo bi doći već narednih dana. "Mi smo u pravim političkim procesima, sve je moguće u narednim sedmicama i danima, prvo je da se reše neke važne stvari kao što je usvajanje budžeta", kazao je Haradinaj, preneo je prištinski Zeri.

Haradinaj, koji odbija da ispuni više puta ponovljeni zahtev SAD i ukine nametnute 100 odsto uvećane takse na proizvode iz Srbije i BiH, smatra da takav njegov stav ne šteti odnosima Pristine i Amerike. kazao je da ima veliko poštovanje prema SAD. "Amerika je moja porodica, čak i kada ne delimo isto mišljenje", rekao je Haradinaj.

Govoreći o narednim danima, Haradinaj je rekao da će oni biti ispunjeni "dramatičnim događajima". "Moja želja je da ispunim neke važne zadatke za zemlju, usvajanje budžeta je jedna od tih zadataka. Što se tiče taksi, ponavljam da je to suverena odluka Kosova", rekao je Haradinaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: