"Vijesti": Kako je Đukanović legalizovao prvi milion

Podgoričke "Vijesti" objavile da je biznismen Duško Knežević, za kojim je raspisana poternica, bio žirant predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću 2007.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 28.01.2019.

11:03

Screenshot

Đukanović je tada, piše dalje taj podgorički list, uzeo kredit od londonske filijale grčke Pireus banke preko kojeg je kasnije legalizovao svoj prvi milion. "Vijesti" su danas objavile i kopije tog ugovora. I Đukanović i predstavnici crnogorskih vlasti su krili da je garancija za taj kredit dobijena od crnogorskih vlasti.

Pošto je nakratko napustio državne funkcije i odlučio da se bavi biznisom, Đukanović je 11. jula 2007. godine na ime svoje firme Kapital investment dobio kredit od milion i po evra od grčke banke.

Kredit mu je omogućila firma Duška Kneževića, Komsel limitid sa Kipra, koja je za taj aranžman kao kolateral položila gotovinski depozit od milion i po evra.

Đukanović je ovaj kredit iskoristio da kroz dokapitalizaciju kupi deo akcija Prve banke, čiji je najveći akcionar bio njegov brat Aco Đukanović. Nakon toga akcije banke počinju vrtoglavo da rastu a Đukanović uspeva da vrati dug banci.

Milo Đukanović sve do 2013. godine ostaje jedan od vlasnika banke, koju u međuvremenu zbog rizičnog poslovanja spasava vlada sa injekcijom od 44 miliona evra. U aprilu 2013. godine, on formalno izlazi iz vlasništva banke, prodaje akcije i zarađuje prvi legalni milion evra.

"Dan" je danas objavio da im je Knežević dostavio dokaze o tome kako je Đukanoviću 2010. godine platio povratnu avionsku kartu na relaciji Istanbul – Dubai, koja je koštala 1.017 evra. U to vreme Đukanović je bio premijer. Podgorički dnevnik je objavio kopiju avionske karte.

Knežević, koji se, kako sam kaže, nalazi u Londonu, danima upućuje teške optužbe Đukanoviću i vlasti i dokaze o tome u formi snimaka i kopija ugovora, plaćenih hotelskih računa i karata.

Njega Specijalno tužilaštvo sumnjiči da je u četiri slučaja bio na čelo kriminalne grupe. On je osumnjičen i da je u slučaju privatizacije Telekoma uzeo više od četiri miliona evra.

Knežević je u uključenju uživo Skajpom, na svojoj A1TV, rekao da Đukanović zna gde su otišle te pare i da će, ako ne kaže, dostaviti snimke ko je "koferima iznosio novac".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: