"Gvozdena kupola" već oko aerodroma u Tel Avivu

Nakon pretnje Damaska da će bombardovati aerodrom u Tel Avivu zbog upada Izraela u vazdušni prostor Sirije, Izrael razmešta protiv- raketni sistem na aerodromu.

Izvor: Beta

Četvrtak, 24.01.2019.

11:33

Ilustracija: Getty Images

Izraelska vojska naime, već je razmestila sisteme protivraketne odbrane "Gvozdena kupola" na jugu i u centralnom delu Izraela oko Tel Aviva.

U poslednjoj nedelji pojačano je nasilje i verbalne pretnje. Izraelski mediji su izvestili o razmeštanju sistema odbrane dan pre očekivanih ponovnih masovnih palestinskih protesta i nereda na granici pojasa Gaze i Izraela, te sukoba s izraelskim vojnicima.

Sinoć su ispaljeni meci na izraelske vojnike razmeštene kraj sirijske granice, saopštila je danas vojska. Izraelski vojnici su uzvratili vatru, a izraelskih žrtava nije bilo.

U utorak je sirijski izaslanik u UN zapretio da će Sirija napasti međunarodni aerodrom Ben Gurion kraj Tel Aviva ako svetsko telo ne zaustavi izraelske napade na njegovu zemlju poput onih vidjenih u noći izmedju nedelje i ponedeljka.

Izraelski avioni napali su tada iranske mete u Siriji nakon što je raketa presretnuta iznad Golanske visoravni.

Napad na izraelski aerodrom imao bi značajne posledice ne samo po bezbednost Izraela, već i na ekonomiju i globalni ugled te zemlje.

Dugotrajna napetost u pojasu Gaze još više je pojačana u utorak zbog dva oružana napada na izraelske vojnike na granici. U jednom od napada izraelski vojnik je zadobio lakše povrede.

U znak odgovora izraelska vojska je uništila dve osmatračnice Hamasa koji vlada Gazom, ubivši jednog pripadnika te islamske ekstremističke organizacije i ranivši još dvojicu.

Izrael je takodje zbog nasilja odložio isporuku 15 miliona dolara pomoći koju Katar daje jednom mesečno Hamasu za zaposlene u javnim službama.

Taj potez bio mogao da dovede do još veće napetosti i izazove širi sukob. U sredu je uži sastav izraelske vlade zadužen za bezbednost navodno odlučio da se novac iz Dohe ipak isporuči.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: