Vučić kaže da "nije optimističan" i da je "spreman"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da nije optimističan da će se doći do konačnog rešenja za Kosovo, ali da je spreman za teške odluke.

Izvor: RTS

Ponedeljak, 21.01.2019.

08:38

Vučić kaže da
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

One, poručuje, moraju biti kompromisne.

Republika Palau je 13. država koja je povukla priznanje nezavisnosti Kosova. Predsednik te republike boravi u Beogradu, gde će se sastati sa Aleksandrom Vučićem.

Predsednik Srbije kaže da je teško ustanoviti tačan broj država koje su priznale nezavisnost Kosova jer, ističe, postoje različite manipulacije.

"Mi radimo naš posao. Plašim se euforije kod nas i to što mislimo da smo sve probleme rešili. Pokušavamo da ostvarimo bolju polaznu poziciju za Srbiju nego što je bila. Svoj posao obavljamo odgovorno. Molim građane da ne pomisle da je zbog toga situacija u vezi sa Kosovom lakša. Morate da imate u vidu i interese Albanaca i interese velikih sila koje su prilično suprotstavljene", rekao je Vučić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je juče da je razmena teritorija najbolje rešenje za napredak ka EU i NATO-u i da ima podršku SAD, EU i Rusije. Vučić ističe da je najpre potrebno rešiti neka "jednostavnija pitanja".

"Nije nepoznato da je važno da kompromisno rešimo pitanje Kosmeta, jer ma kako to nekima otrcano zvučalo i ma koliko koristili za napade na mene, za budućnost našeg naroda od presudnog je značaja. Ali, o čemu govorimo kada imamo takse? Tu anticivilizacijsku meru. Stavljaju zastavice na rafove, kako građani ne bi kupovali srpski proizvod. Za njih 'smoki' ima etničku pripadnost, što se ne dešava ni u jednoj zemlji na svetu, dešava se na teritoriji koju kontroliše Priština. Zato i kada imamo dobre vesti kao što je odluka Palaua, moramo da budemo realni, ozbljni i odgovorni", rekao je predsednik Srbije.

Nije optimističan da će se doći do konačnog rešenja, ali ističe da to ne znači da mu se ne nada.

Poručuje da je spreman za teške odluke, ali da one moraju biti kompromisne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: