Odgovor EU na izjavu Vučića

Stav Evropske unije o carinama Prištine na uvoz srpske robe je "i dalje jasan i mi ponovo naglašavamo hitnost ukidanja tih mera", izjavila je Maja Kocijančič.

Izvor: Beta

Subota, 19.01.2019.

13:31

Odgovor EU na izjavu Vučića
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Portparolka u Evropskoj komisiji dodala je za Betu da "svi potezi i izjave nespojivi s opštim i strategijskim interesima regiona moraju izostati".

Maja Kocijančič je tim odgovorila na molbu Bete da prenese stav EU o izjavi srpskog predsednika Aleksandra Vučića da je bitno da međunarodna zajednica i Evropa saopšte da li će uskoro biti ukinute kosovske takse na robu iz Srbije i da li će biti nastavljen dijalog, kako bi on znao da li da se u Srbiji organizuju vanredni izbori ili ne.

Na pitanje kako EU dela na tome da ogromne carine Prištine na uvoz iz Srbije brzo budu ukinute i da se obnovi dijalog, Maja Kocijančič je ukazala i na posetu evropskog komesara Johanesa Hana pre nekoliko dana Prištini.

Portparolka u EK je navela da "Evropska unija očekuje da Srbija i Kosovo brzo ispune preuzete obaveze u dijalogu, imajući u vidu direktnu vezu između sveukupne normalizacije njihovih odnosa i opipljivih izgleda za ispunjenje njihovih težnji u odnosu na EU".

"Mi smo usredsređeni na to da tekući rad u sklopu dijaloga sa ciljem postizanja pravno obavezujućeg sporazuma o celovitoj normalizaciji odnosa iznedri trajno rešenje za otvorena pitanja", stavila je do znanja predstavnica za štampu Federike Mogerini.

I, kako je dodala, "to znači da se postigne ostvarivo, održivo, realistično uzajamno prihvaćeno rešenje u saglasnosti sa međunarodnim pravom i ‘pravnom tekovinom’ EU i prihvatljivo za sve članice EU i region".

"I u širem okviru, mi podvlačimo da dijalog Priština-Beograd zahteva atmosferu koja doprinosi dobrim susedskim odnosima, što znači da su postignuti sporazumi ispoštovani, dok svi potezi i izjave nespojivi sa opštim i strategijskim interesima regiona moraju izostati", ukazala je Maja Kocijančič.

"Mi pozdravljamo", navela je portparolka u EK, "usvajanje rezolucije u Skupštini Kosova o naimenovanju članova Delegacije za dijalog sa Srbijom, podstičemo političke i civilne činioce na Kosovu da konstruktivno rade na dijalogu i pozdravljamo rešenost kosovskih vlasti da u tome usvoje jedinstven pristup".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: