Nemačka štampa o Putinu u BG i šta "ljuti Rusiju"

Nemačka štampa analizira posetu predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu.

Izvor: Tanjug

Petak, 18.01.2019.

18:54

Nemačka štampa o Putinu u BG i šta
Ilustracija: GettyImages

Dok Velt piše da je šef ruske države Beograd posetio u važnom trenutku i da dve države imaju obostrano korisnu vezu, u Špiglu smatraju da odnos Srbije i Rusije, kako kažu, "i nije više tako dobar".

Velt tumači da je Srbija zahvalna Moskvi zbog toga što ne priznaje jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost i da je to, kako kažu, "veza" kojom obe strane zajedno izazivaju Evropsku uniju.

Dojče vele prenosi ocenu Velta da se jučerašnja poseta predsednika Putina Beogradu događa u "važnom trenutku".

Važnim trenutkom smatraju to da je Makedonija izglasala promenu imena, što toj bivšoj jugoslovenskoj republici otvara put ka članstvu u NATO, a što je, kako tvrde, Rusija pokušala da spreči.

S druge strane, Velt smatra da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na unutrašnjem planu pod pritiskom, te da bi poseta Putina mogla da, kako navode, "stabilizuje njegovu poziciju".

Ovaj nemački dnevnik podseća da je aktuelni predsednik Srbije pre 20 godina bio ministar informisanja, a da se Vučić danas čini kao neko ko se "osvestio od nacionalizma".

Primećuju da se Vučić trudi da sa Putinom ima dobre odnose i naziva ga "dragim prijateljem", te da to čini na drugačiji način od šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, koji je šefu ruske države pevao "Kaljinku" i "Podmoskovske večeri" zato što je Rusija osudila nasilje na Balkanu devedesetih godina i NATO bombardovanje Srbije.

Špigl piše da pregovori o članstvu Srbije u EU, koji traju od 2014., kao i njena "intenzivna" saradnja sa NATO-om "ljuti Rusiju".

List istovremeno konstatuje da je to na "dugom štapu" s obzirom na to da iz Beograda stalno poručuju da ne žele članstvo u Alijansi.

Preduslov za to bi, doduše, primećuje list, bio da Srbija prizna kosovsku nezavisnost i da sprovede reformu pravosuđa, a to je, kažu, još daleko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: