Putin četvrti put među Srbima FOTO

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas po četvrti put dolazi u zvaničnu posetu Srbiji.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 17.01.2019.

10:00

Putin četvrti put među Srbima FOTO
Foto: EPA-EFE/ Yori Kochetkov

Podsetimo, Putin je prvi put u Beograd došao 2001. godine, a na sledeću posetu čekalo se deset godina. Poslednji put jedan od najmoćnijih svetskih političara u Beogradu je bio 2014. godine.

Prvi put, 2001. godine predsednik Rusije Vladimir Putin u Beograd je doputovao na poziv tadašnjeg jugoslovenskog predsednika Vojislava Koštunice. To je bila njegova prva poseta Saveznoj republici Jugoslaviji.

Putin doputovao je u subotu 16. juna u 20 časova, a na beogradskom aerodromu dočekali su ga savezni premijer Zoran Žižić, šef diplomatije Goran Svilanović i ministri odbrane i finansija Slobodan Krapović i Dragiša Pešić, kao i savetnik predsednika SRJ Predrag Simić i gradonačelnica Beograda Radmila Hrustanović.
Foto: Tanjug/Darko Vojinoviæ
Tokom dvodnevne posete, Putin je sa Koštunicom razgovarao o bilateralnim odnosima dve zemlje i o krizi u regionu. Nakon dvočasovnih razgovora Putin i Koštunica su se obratili novinarima i ocenili da je glavni izvor nestabilnosti na Balkanu stanje na Kosovu.

Predsednici dve države tada su pozvali međunarodne snage u pokrajini da razoružaju albanske ekstremiste i dosledno primenjuju rezoluciju UN 1244.

Deset godina kasnije Putin ponovo dolazi u Beograd, ali ovaj put u državu sa novim imenom - Republiku Srbiju.
Foto: EPA-EFE/Aleksandar Plaveski
Za razliku od prve posete, u martu 2011. godine Vladimir Putin u Beograd je stigao kao premijer Rusije.

Na platou ispred Palate Srbija Putina su dočekali tadašnji predsednik Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, ministri Ivica Dačić, Dragan Šutanovac i Vuk Jeremić.

Zbog dolaska Putina auto-put je bio blokiran, a kako su tada prenosili reporteri B92, stotine građana oko Palate Srbija pokušavalo je "bar da vidi" premijera Rusije.

Posle bilateralnih sastanaka, premijer Rusije bio je gost Fudbalskog kluba Crvena zvezda. On je prisustvovao utakmici mladih timova beogradske Crvene zvezde i sanktpeterburškog Zenita na stadionu Marakana.
Foto:EPA-EFE/Aleksandar Plavevski
Putin je bio dočekan ovacijama više od 25.000 navijača Crvene zvezde i građana Srbije. Otpozdravio je sa tri prsta i u društvu Mirka Cvetkovića i "bajkera" gledao fudbalski meč.

Tom prilikom uručen mu je dres Crvene zvezde sa brojem "1" i mini replika pehara iz Barija.

Protokolu premijera Rusije bila je uručena ikona "Beli anđeo", specijalan kimono - dar Džudo kluba "Crvena zvezda", šal kluba, počasna članska karta i ikona Svetog Simeona mirotočivog, poklon navijača Crvene zvezde.

Putin je poslednji put u zvaničnoj poseti Srbiji bio u oktobru 2014. godine.
Foto: EPA-EFE/Srdjan Suki
Putin je tada došao kao ruski predsednik, razgovarao sa državnim vrhom Srbije i prisustvovao i obeležavanju 70. godišnjice oslobođenja Beograda.

Ruski predsednik je bio počasni gost na vojnoj paradi, a tokom boravka u Beogradu položio je i vence na Spomenik oslobodiocima Beograda i herojima Prvog svetskog rata.
Foto: EPA-EFE/Srdjan Suki
Imao je i odvojene razgovore sa predsednikom i premijerom Srbije, Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, a Nikolić je Putinu uručio orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.

Presednik Ruske Fedeacije Vladimir Putin doputovaće danas u celodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, gde će mu domaćin biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Foto: EPA-EFE/ Srdjan Suki
Prema programu posete šefa ruske države, Putinu će na Aerodromu "Nikola Tesla“ biti priređen doček, nakon kojeg će biti održana ceremonija polaganja venaca na Groblju oslobodilaca Beograda i Crvenoarmejcu

Ceremonija svečanog dočeka ruskog predsednka ispred Palate Srbija predviđena je za 12.45 sati, nakon čega će uslediti sastanak u užem formatu dvojice predsednika, Vučića i Putina. Sat nakon toga planiran je sastanak delegacija Srbije i Rusije, a potom i potpisivanje bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice predsednika.

Za popodne je predviđena ceremonija uručenja Ordena Aleksandra Nevskog predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Orden Vučiću će uručiti predsednik Putin. Dvojica predsednika će se nakon toga obratiti medijima. A po davanju izjava planiran je obilazak Hrama Svetog Save.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: