Pompeo kod saudijskog kralja, ponovio stav o Kašogiju

Državni sekretar SAD Majk Pompeo razgovarao je danas sa zvaničnicima Saudijske Arabije o nizu bliskoistočnih kriza, ali i o ubistvi novinara Džamala Kašogija.

Izvor: Beta/AP

Ponedeljak, 14.01.2019.

13:31

Pompeo kod saudijskog kralja, ponovio stav o Kašogiju
Foto: Tanjug/AP

Pompeo se sastao danas sa saudijskim kraljem Salmanom i prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom u okviru bliskoistočne turneje tokom koje je do sada dominirala zabrinutost oko povlačenja američkih trupa iz Sirije.

U izjavi posle sastanka Pompeo je rekao da je preneo američka očekivanja da svako ko je umešan u ubistvo Džamala Kašogija 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu treba da odgovora. On je rekao da su Saudijci to razumeli i ponovili svoja obećanja da će nastaviti da rade na slučaju.

"Prestolonaslednik i kralj Salman obojica razumeju da treba da se polože računi... oni govore o procesu koji je u toku i ponovili su da su preuzeli obaveze po tom pitanju", rekao je Pompeo.

Pompeo je rekao da je sa Saudijcima razgovarao i o pitanjima ljudskih prava i o ženama aktivistima od kojih su neke u zatvoru.

Američki državni sekretar došao je u Saudijsku Arabiju u okviru bliskoistočne turneje tokom koje je već posetio Jordan, Irak, Egipat, Bahreih i Ujedinjene Arapske Emirate. On će danas posle Rijada otputovati u Oman, ali je otkazao posetu Kuvajtu predvidjenu za sutra, zbog smrtnog slučaja u svojoj porodici.

U svakoj zemlji on je nastojao da pruži uveravanja arapskim vodjama da odluka predsednika Donalda Trampa da povuče američke vojnike iz Sirije ne znači da SAD odustaju od Bliskog istoka ili od borbe protiv Islamske države.

U razgovoru s visokim saudijskim zvaničnicima pri dolasku u Rijad kasno sinoć Pompeo je naglasio značaj nalaženja političkog rešenja za okončanja gradjanskog rata u Jemenu, i potrebe da se nastave napori u regionu da se suprotstavi "zloćudnom aktivnošću iranskog režima i unapredi mir, prosperitet i bezbednost", saopštio je Stejd department.

Pompeo je takodje izvršio pritisak na Saudijce da okončaju skoro dvogodišnji spor sa susednim Katarom, što blokira američke napore da formira ujedinjen arapski vojni savez protiv Irana.

Četiri zemlje Bahrein, Egipat, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati od juna 2017. bojkotuju Katar, navodeći da on finansira ekstremističke grupe i ima suviše bliske veze s Iranom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: