"Kosovo i Metohija nisu Trampu ni u prvih deset tema"

Situacija na Kosovu i Metohiji nije ni u prvih deset tema prvog čoveka Sjedinjenih Američkih Država i njegove administracije, kaže za TV Prva Obrad Kesić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.01.2019.

10:30

Foto: Screenshot/Prva

Kesić, politički analitičar i i šef predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu, objašnjava da zbog ogromne unutrašnje krize u Vašingtonu zbog borbe sa demokratama u Kongresu, mogućnosti pokretanja opoziva predsednika, kao i neprestane histerije oko uticaja koji navodno Rusija ima na američku politiku ni Evropa nije u prvih šest-sedam tema u SAD.

Dodaje da kriza u Americi traje duže, još od pre Trampovog izbora za predsednika, ali da se sada posebno vidi da SAD više nisu toliko angažovane oko pitanjaKosova i Metohije, niti Balkana, pa ni oko pitanja Evrope.

Komentarišući peticiju koju je zajednica Srba u Americi organizovala i kojom od predsednika Donalda Trampa traži da zaustavi progon našeg naroda na Kosovu i Metohiji, prekine podršku vladi u Prištini i upozorava na sve opasne odluke Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja i posledice koje mogu biti nesagledive, Kesić kaže da je trenutak za peticiju - pogrešan.

"U jednom trenutku bila je drugačija realnost, govorilo se da smo blizu dogovora, pominajlo se razgraničenje... U međuvremenu se stanje promenilo zbog poteza Prištine koje oceća da se SAD distanciraju od ovog pitanja", kaže Kesić i dodaje da je "jedini način da se neka promena desi opasnost od eskalacije sukoba i ugrožavanja interesa Evrope koji bi primorale da se Amerika ponovo uključi".

On objašnjava i da su do sada Albanci potpuno dominirali.

"Kad god Brisel i Vašington pogledaju i zapitaju se šta je veći rizik - nezadovoljstvo Albanaca ili nezadovoljstvo Srba - uvek dolaze do zaključka da su veći rizik Albanci. Mi moramo da promenimo taj odnos. To može da se radi novcem ali i korekcijom politike. Srbija je pokazala fleksibilnost i strpljenje, ali je to u neku ruku i štetno, jer Albanci idu prema radikalizaciji problema jer se nadaju da će time uvući Ameriku i da će ona stati na njihovu stranu", kaže Kesić.

Opširnije o odnosu SAD i Donalda Trampa prema pitanju Kosova, ali i o unutrašnjim problemima koji potresaju Ameriku, pogledajte u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: