Batisti izručen Italiji

Bivši italijanski levičar Ćezare Batisti (64), koji je osuđen za ubistvo i nalazio se skoro 40 godina u bekstvu, izručen je Italiji nakon hapšenjau Boliviji.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 14.01.2019.

08:59

Batisti izručen Italiji
EPA-EFE Sascha Steinbach

Vest o njegovom izručenju potvrdila je u saopštenju vlada Brazila, gde je Batisti živeo nekoliko godina, prenosi Rojters. Batistija je uhapsio Interpol u subotu u bolivijskom gradu Santa Kruz de la Sijera.

On je osuđen na doživotni zatvor zbog umešanosti u četiri ubistva 70-ih godina prošlog veka, kao član ultra levičarske grupe "Naoružani proleteri za komunizam". Nakon što je pobegao iz zatvora 1981. godine, neko vreme je živeo u Francuskoj, pre nego što je pobegao u Brazil.

On je u toj zemlji živeo uz podršku bivšeg predsednika levičara Luiš Injacio Lula da Silve.

Nakon što je nedavno pobedio na predsedničkim izborima u Brazilu Žair Bolsonaro je obećao da će Bastistija isporučiti Italiji, a njegovi advokati su podneli zahtev da se to ne učini. Taj zahtev je odbijen i u decembru prošle godine brazilski vrhovni sud je naredio njegovo hapšenje, nakon čega je on nestao.

Prema rečima bolivijskog ministra unutrašnjih poslova, Batisti je pronađen na ulicama Bolivije, u koju je ušao ilegalno.

Inače, Batisti je postao uspešan pisac kriminalističkih priča, a prošle godine je izjavio da strahuje da će biti mučen i ubijen ukoliko ga isporuče Italiji.

Italijanska agencija Ansa prenela je da je avion italijanske vlade u kome se nalazi Batisti poleteo oko 22 sata iz Bolivije, čime je obavljena ekstradicija Italiji, a očekuje se da će u Italiju sleteti u toku ponedeljka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: