Vesić u poseti Kosovskoj Mitrovici: Beograd uz Vas

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić poručio je Srbima na KiM da je Beograd uz njih i da želi da im pomogne.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.01.2019.

08:43

Vesić u poseti Kosovskoj Mitrovici: Beograd uz Vas
Tanjug, Sava Radovanoviæ

Nakon susreta s predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem, Vesić je sinoć rekao da su dogovorili šta će u narednom periodu učiniti kako bi srpski narod na KiM opstao i imao kvalitet života makar jednak onome kakav imaju građani u drugim delovima Srbije.

Grad Beograd će pomoći da se završi jedna od zgrada za stanovanje onima koji su ostali bez stanova, rekao je Vesić i dodao da je dogovoreno i da beogradske opštine potpišu sporazume sa srpskim sredinama na KiM i da svaka od 17 beogradskih opština preuzme brigu o jednoj od srpskih opština.

Dogovoreno je, kazao je, i da se pripremi poseban program za mlade iz srpskih sredina sa KiM, a Beograd će tokom leta organizovati odlazak dece sa KiM u glavni grad, gde će mališani boraviti od sedam do deset dana.

"Deo njih nikada nije bio u Beogradu i mislim da je veoma važno da steknu vezu sa maticom", naveo je Vesić i dodao da grad na taj način želi da pošallje poruku i drugim lokalnim samoupravama na teritoriji Srbije da daju svoj doprinos i pomognu svom narodu na KiM.

Zamenik gradonačelnika podsetio je da predsednik Aleksandar Vučić pokušava da nađe rešenje za KiM i dodao da je Srbija veoma strpljiva i da na provokacije Prištine odgovara mirno, iako su, kaže, provokacije takve da miran odgovor nije jedino rešenje.

"Trudimo se da na provokacije odgovorimo mirno svesni da nas čeka istorijski dogovor sa Albancima, jer je to jedino rešenje za trajan mir na Balkanu", rekao je Vesić, te ponovio da Srbi na KiM nikada neće ostati sami.

Kako je naveo, snažna Srbija znači bolji razvoj svih srpskih sredina bilo gde, pa i na KiM, "što se više Beograd razvija, što se više Srbija razvija ima više para da se pomogne i našem narodu na KiM".

Vesić je poručio da svi treba da sledimo politiku predsednika Srbije, a to je politika pregovora, mira i dogovora koja treba da obezbedi bolji život za sve naše gradjane, uključujući i Srbe koji žive na KiM.

Vesić je rekao da je primetio da se Kosovska Mitrovica menja i razvija, ocenivši da je to veoma važno.

Goran Rakić je govorio o tome da su građani uplašeni, ali da su i ohrabreni time što je Beograd uz njih, što je uz njih Srbija, predsednik Vučić, i svima je zahvalio uz poruku: "Jer odavde nema nazad". Navodeći da u južnoj Mitrovici ne živi nijedan Srbin, Rakić je ocenio da bi Priština želela da tako bude i u Severnoj Mitrovici, ali je poručio da se ti planovi neće ostvariti.

"Mi ostajemo ovde jer, kao što sam već rekao, odavde nema nazad", poručio je Rakić. Upitan kakva je situacija u enklavama, rekao je da je uveren da bez pomoći države Srbije, Srbi ne bi živeli tamo.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić je poručio Srbima na KiM da mogu da budu ohrabreni današnjom posetom. "Pored svih taksi i mera kojima se ugrožava osnovno ljudsko pravo naših sugradjana, tu su Beograd, Srbija i ovi ljudi koji pokazuju solidarnost kada je teško", naveo je.

Tokom posete KiM, Vesić je obišao most na Ibru, spomenik Knezu Lazaru i Fakultet tehničkih nauka, a od domaćina u Kosovskoj Mitrovici na poklon je dobio grb grada i sliku Hrama Svetog Dimitrija u tom gradu.

Ranije danas, Vesić je posetio opštinu Leposavić gde je mališanima u predškolskoj ustanovi "Naša radost" podelio paketiće, razgovarao sa predstavnicima te opštine i obišao Hram Svetog Vasilija Ostroškog.

Sa Vesićem u poseti severu Kosova i Metohije nalaze se član Gradskog veća Beograda Dragomir Petronijević, direktor CEBEF-a Damir Handanović, direktor UK "Vuk Stefanović Karadžić" Svetislav Bule Goncić, direktori Beogradskog vodovoda i kanalizacije Dragan Đorđević, Gradske čistoće Marko Popadić, Parking servisa Andrija Čupković i direktor Kancelarije za mlade Nedeljko Radosavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: