Srpska nova godina dočekana uz vatromet i muziku

Beograđani i gosti grada dočekali su Novu godinu po julijanskom kalendaru ispred Hrama Svetog Save gde je u ponoć priređen vatromet.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 14.01.2019.

00:05

Srpska nova godina dočekana uz vatromet i muziku
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

Moleban je služen od 23.45, a održan je i koncert Leksington benda koji je nastupao od 21.00 ispred Hrama svetog Save.

Doček takozvane Pravoslavne nove godine večeras je organizovan u gradova širom Srbije, među kojima su Novi Sad, Niš, Jagodina, severni deo Kosova.

Inače, koncert ispred Hrama Svetog Save u Beogradu organizovan je kao deo manifestacije "Božićno seoce" koja će trajati do 28. januara.I

U crkvama je bilo priređeno praznično bdenje, moleban koji se služi na kraju svake godine, a stari običaj je da se u toku noći služe vruća rakija, vino i krofne.

Srpska nova godina dočekana jei u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji. U Leposaviću i u Gračanici doček je bio organizovan na otvorenom, a bilo je okupljanja i u drugim srpskim sredinama, u restoranima i kafićima.

Tokom dana su organizovane ulice otvorenog srca, sakupljana je humanitarna pomoć za lečenje bolesnih i za socijalno ugrožene porodice.

Predsednik opštine Leposavić Zoran Todić rekao je za RTS da se doček organizovan u toj opštini već drugu godinu.

"Kao što možete da vidite narod ovde je željan ovakvih dešavanja bez obzira na teškoće i tenzije iz protekle godine", rekao je Todić i dodao da su mir i jedinstvo potrebniji nego ikad.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović rekao je da bogat program bio gogat uz pečenog bika, kuvanu rakiju, kuvano vino, a građane zabavljali lokalni di-džejevi i grupa Tropiko bend.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da bi od pravoslavne Nove Godine mogao da se napravi brend.

"Vrednosti koje pravoslavlje nosi, ljubav, tolerancija, milosrđe sa jedne strane, s druge strane to kulturno dobro koje Beograd ima, pravoslavna baština koja se nalazi u Beogradu. Takođe, naše gostoprimstvo i to kako se proslavlja u restoranima i na trgovima, sve zajedno može da se napravi jedna dobra platforma i da od toga napravimo brend i da imamo sve više turista", naveo je on.
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap
Uz trubače, kuvano vino i rakiju i oglašavanje crkvenih zvona na Trgu Nikole Tesle u Drvengradu dočekana je Srpska nova godina.

Glumci Met Dilon, Stana Katić, Serđi Lopez, reditelj David Oelhofen samo su neki od mnogobrojnih gostiju Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf koji su zajedno sa domaćinom Emirom Kusturicom, dočekali Novu godinu po starom Julijanskom kalendaru.

Pored vatre služilo se kuvano vino i rakija, gosti su igrali kolo, a malo pre ponoći zasvirao je Duvački orkestar Marka Markovića.

Tačno u ponoć oglasila su se zvona na Crkvi Svetog Save, a trubači su ubrzo zasvirali “Marš na Drinu” i dok je Dilon igrao sa tompusom u rukama, Lopez je od domaćina učio šta označavaju podignuta tri prsta.

Studenti iz čitavog sveta, strani novinari, od kojih su neki prvi put čuli za Srpsku novu godinu i znatiželjno se raspitivali o običajima i kako se slavi, uživali su sa svojim domaćinima.

Proslava se nastavlja u bioskopskoj sali “Prokleta avlija” gde je u toku koncert Jovana Pavlovića i Duvačkog orkstra Marka Markovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: