Snouden: Kašogi bi bio živ da nije učinjen jedan potez

Uzbunjivač Edvard Snouden izjavio je da bi saudijski novinar Džamal Kašogi bio živ da izraelska kompanija nije prodala tehnologiju Saudijskoj Arabiji.

Izvor: Beta

Subota, 12.01.2019.

21:44

Snouden: Kašogi bi bio živ da nije učinjen jedan potez
Foto: GettyImages

"Postoji realna mogućnost da bi Kašogi još bio živ da je NSO odbila da proda (svoju) opasnu tehnologiju Saudijskoj Arabiji, zemlji sa dugom istorijom kršenja ljudskih prava", rekao je Snouden u ekskluzivnom intervjuu za izraelski list Jediot ahronot.

On je ocenio da je rad kompanije NSO grupe opasan i da iako ona tvrdi da spasava živote, činjenice sugerišu da radi suprotno.

Snouden, koji je pre pet godina razoktrio da je američka tajna služba špijunirala milione ljudi, odgovorio je tako na izjavu direktora NSO grupe Šaleva Hulia u intervjuu za isti list.

U tom intervjuu je Hulio priznao da "Pegasus" softver koji se može koristiti da zarazi virusima mobilne telefone i preko njih prikuplja podatke sa tih mobilnih telefona, koristi čitav niz bliskoistočnih vlada.

Međutim, on je porekao da je taj softver korišćen da se prisluškuje Kašogijev telefon pre njegovog ubistva u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra.

"Ja se ne pretvaram da je NSO umešan hakovanje Kašogijevog telefona, tako da njihovo poricanje ne dovodi do drugačijeg zaključka. Dokazi pokazuju da su proizvodi kompanije umešani u hakovanje telefona ( Kašogijevih ) prijatelja Omara Abdela Aziza, Jahje Asirija i Ganema al Masarira", rekao je Snouden.

On je dodao da bi želeo da veruje da NSO nije hakovao Kašogijev telefon ali da postoje najmanje dve mogućnosti da se špijunira za vreme konverzacije: žrtva i osoba s kojom žrtva razgovara.

Snouden je rekao da je saudijska obaveštajna služba uz pomoć proizvoda izraelske kompanije hakovala telefone tri osobe s kojima je Kašogi kontaktirao.

Ovo nije prvi put da je Snouden tvrdio da je softver izraelske kompanije korišćen ciljanju Kašogija.

U novembru se on obratio skupu u Izraelu putem video linka iz Rusije gde živi u izgnanstvu. Tada je optužio NSO grupu da prodaje digitalno sredstvo za krađu, a ne samo za hvatanje kriminalaca i zaustavljanje terorističkih napada, ne samo za spasavanje života već da bi zaradila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: