Priština čestita Skoplju: "Ključna uloga Albanaca"

Politički lideri u Prištini čestitali su Skoplju i premijeru Zoranu Zaeva usvajanje ustavnih izmena o promeni imena zemlje u Republika Severna Makedonija..

Izvor: B92

Petak, 11.01.2019.

23:02

Priština čestita Skoplju:
Foto: Gettyimages

Iz Prištine ističu zasluge albanskih poslanika u Sobranju za donošenje te odluke.

Kosovski predsednik Hašim Tači je na Fejsbuku napisao da je Makedonija napravila veliki korak napred, otvarajući perspektivu političkoj stabilnosti, nastavku reformi i integraciji zemlje u severo-atlanske institucije, prenosi RTK2.

"Njihova odluka nije bila nimalo laka, ni populistička, ali je bila pravedna odluka, koja prevazilazi partijske interese za državu i njene građane. 2019. godina treba da bude godina velikih odluka i za Kosovo, godina kada će se okončati vekovni konflikt između Kosova i Srbije, postizanjem sveobuhvatnog sporazuma”, napisao je Tači na Fejsbuku.

Predsednik skupštine Kadri Veselji je ocenio da će ova odluka Sobranja ubrzati proces učlanjenja u NATO svih zemalja regiona i zahvalio se albanskim poslanicima koji su dali značajan doprinos u donošenju ove odluke.

"Ova odluka daje zeleno svetlo integracijama ove prijateljske države i ubrzava, ne samo njeno učlanjenje u NATO, nego i svih zemalja regiona. Ovim glasom se osigurava mir u celom regionu. Velika zasluga i zahvalnost pripada albanskim poslanicima koji su unapredili ovaj proces", napisao je Veselji.

Kao veliki korak za Makedoniju ovu odluku je ocenio i premijer Ramuš Haradinaj, koji je čestitao premijeru Zorano Zaevu "na prozapadnoj viziji" i Albancima u Makedoniji, koji "su imali ključnu ulogu u ovim promenama".

On je dodao da je "ovaj značajan događaj za Zapadni Balkan, nada da naš region ide ka trajnom miru".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: