Trampova bokada blizu novog rekorda

Delimična blokada vlade SAD, izazvana sporom oko zahteva predsednika Donalda Trampa da se gradi zid na granici s Meksikom, danas je ušla u 21. dan.

Izvor: Beta

Petak, 11.01.2019.

13:55

Trampova bokada blizu novog rekorda
Foto: Tanjug/AP

Time se Trampova blokada po dužini izjednačila s blokadom iz vremene predsednika Bila Klintona.

Američka federalna vlada ušla je u delomičnu blokadu pošto nije bilo dogovora o budžetu, budući da Tramp insistira da se u njega uključi 5,7 milijardi dolara za zid na granici s Meksikom, što odbijaju demokrate koje imaju većinu u Predstavničkom domu Kongresa.

Zbog blokade oko 800.000 zaposlenih u federalnim službama ne mogu da dobiju platu.

Trpe i gradovi čije su privrede povezane za federalne službe, navodi agencija Asošijetid pres. Takav je Hantstvil u Alabami u kojem ima dosta federalnih agencija - hoteli i restorani su prazni pošto zaposleni u vladi iz drugih gradova ne dolaze na posao.

Kako stvari stoje, blokada će sutra, kada bude ušla u 22. dan, oboriti rekord po dužini. Prethodna najduža je trajala 21. dan i završena je 6. janaura 1996. godine.

Zbog delomične blokade je bez finansiranja 15 ministarstva, medju njima poljoprivrede, domovinske bezbednosti, saobraćaja, pravde, kao i Stejt department.

Zatvoreni su nacionalni parkovi i muzeji, poput Smitsonijan muzeja u Vašingtonu. U prestonici ne radi ni Nacionalni zoološki vrt. Skoro svim radnicima u NASA je rečeno da ne dolaze na posao, kao i većini u poreskoj službi koja u ovo vreme obradjuje povraćaj poreza i druge slučajeve vraćanja novca.

Oko 420.000 federalnih radnika čiji je posao od suštinskog značaja sada rade bez plate. Medju njima je Federalni istražni biro.

Spor oko blokade vlade, koji zasad prema anketama više šteti predsedniku nego demokratama, mogao bi biti okončan zaobilaznim putem koji najavljuje Tramp - proglašenjem vanrednog stanja što bi mu omogućilo da upotrebi sredstva iz vojnog budžeta za izgradnju zida. Taj korak bi mogao biti pravno sporan.

Tramp je juče u Teksasu rekao da će "verovatno" proglasiti vanredno stanje ako ne bude mogao da postigne dogovor s demokratama o sredstvima za finansiranje zida. Američki predsednik je juče saopštio da je otkazao put u Davos zbog "nepopustljivosti" demokrata oko bezbednosti granica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: