Pripadniku američkih "foka" suđenje počinje 30. januara

Sujđenje bivšem američkom marincu, pripadniku elitne jedinice "Foke" Danijelu Dejvidu Korbet Suđenje bi trebalo da počne 30. januara.

Izvor: B92

Petak, 11.01.2019.

13:28

Pripadniku američkih

On i još trojica sprskih državljana pred Višim sudom u Beogradu optuženi su za nedozvoljeno nošenje oružja.

Suđenje će biti javno, a Korbet će biti priveden iz Okružnog zatvora u Beogradu gde se nalazi od hapšenja 31. januara prošle godine.

Pored njega na optuženičkoj klupi naći će se N.V, N.P. i N.A. S obzirom da je Korbet stranac, svoju odbranu bi trebalo da iznosi uz pomoć sudskog tumača.

Svi se terete da su počinili krivično delo nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija, za koje je zaprećena kazna zatvora do 12 godina.

Korbet je uhapšen 31. januara u jednom stanu na Novom Beogradu, kada je kod njega pronađen pištolj CZ-99 sa izbrisanim brojem i od tada je u pritvoru. Za njega su mediji preneli da je zaposlen u firmi "Rejven militari", čiji je suvlasnik Džej Futlik, nekadašnji specijalni asistent Bila Klintona.

Bio je pripadnik Tima 6, elitne jedinice američkih marinaca, poznate kao "foke", a nedavno su se i američki mediji bavili ovim slučajem protiv njega.

Pripadnici "foka" sprovode tajne antiterorističke operacije, ima ih oko stotinak, a baza im se nalazi u Dem Neku u Virdžniji, i poznati su kao mornarička grupa za specijalne ratne operacije (DEVGRU).

Pored ostalog, locirali su i ubili vođu Al kaide, Osamu bin Ladena, 2011. godine, u Pakistanu. Aktivnosti jedinice nadgleda Zajednička komanda za specijalne operacije (JSOC), koje nadgledaju američke vojne snage Delta.

Mornarički "Tim 6" toliko često sarađuje sa američkom kontraobaveštajnom agencijom da ih ponekad zovu "pretorijanska garda" CIA, navode svetski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: