Podvig Prokupčanke obišao svet: "Pedagog je uvek pedagog"

Irena Ivić je u Prokuplju radila kao vaspitačica, ali ju je životni put odveo u SAD, čiju javnost je osvojila herojskim spasavanjem deteta.

Izvor: B92

Petak, 11.01.2019.

12:11

Podvig Prokupčanke obišao svet:
screenshot

Umesto poslom za koji se školovala, poput mnogobrojnih ljudi iz Topličkog kraja, morala je da traži sreću van granica Srbije i u Milvokiju radi kao vozač autobusa.

U tom gradu je krajem prošle godine učinila herojsko delo – zaustavila je vozilo, uvidevši da bosonogo dete hoda ulicom na temperaturi od minus 8 stepeni i spasla ga.

“Ni o čemu drugom nisam razmišljala, samo kako da ga stignem i uhvatim. Rukom sam pokazala znak autu koji mi je išao u susret da stane, a ja sam zgrabila dete i unela ga u autobus. U tom trenutku se nisam setila da skinem svoju jaknu, da ne bih gubila vreme, već mu je u autobusu putnica dala jaknu. Ono je, kada se ugrejalo, zaspalo je na mojim grudima“, navodi Irena, prenosi Prokupljenadlanu.rs.

Ona je sa detetom u krilu sačekala policajce i spasioce koji su ga preuzeli.

“Svako bi tako postupio. I ja sam majka i uvek me potresu ovakve situacije. To je prirodna emocija koja ne može da se sakrije“, navela je Irena.

Kako navodi prokupački portal, njen put do Amerike je splet okolnosti i borbe da se istraje i preživi.

“U Prokuplju je radila kao vaspitačica, a onda je od 1999. godine krenula da se bori za bolji život. Sve do 2005. godine povremeno je bila u Americi. Nije dobro poznavala jezik, a zanimljivo je da je zeleni karton dobila na lutriji! Prvo je vozila kamion, zatim školski autobus i na kraju, kako se pokazala kao dobar radnik, uspela je da pre dve godine dobije zaposlenje u gradskom saobraćaju, kao vozač autobusa“, navodi njen brat Dejan Drobnjak.

Kakav je pedagog potvrdio je i novinar sajta B92, koji je u zabavištu bio upravo u grupi vaspitačice Irene.

"Video sam da prenoznajem lice i na nekom drugom portalu pojavilo se ime i prezime i sve povezao. Vratilo mi se sećanje. S jedne strane mi i drago što je osoba takvih kvaliteta došla u centar pažnje, a s druge strane i nije jer je daleko i bavi se poslom koji nije njen posao. Ispostavi se da je pedagog uvek pedagog i da je vaspitač uvek vaspitač. I da je osećaj za decu jedanak onom koji je imala i kada se bavila svojim osnovnim poslom u Prokuplju“, kaže Spasoje Veselinović, novinar portala B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: