Kad se udruže ljudi, vazduh i savesni inspektor – "pobeda"

Mesecima su meštani sela Rakita pokušavali da spreče devastaciju svoje reke i izgradnju mini-hidroelektrane.

Izvor: B92

Petak, 11.01.2019.

09:28

Kad se udruže ljudi, vazduh i savesni inspektor –
screenshot

Odluka građevinske inspekcije da privremeno zabrani radove na izgradnji cevovoda se može smatrati njihovom pobedom, ali do toga ne bi došlo da se u ceo slučaj nije umešao nadležni inspektor, ali i sama priroda.

Ključni momenat se dogodio 28. decembra, kada je građevinski inspektor Vladan Savić pronašao je nedostatke zbog kojih je doneo odluku da obustavi radove. “Korodirane cevi, nepostojanje betonske i peščane obloge na delu cevovoda, neizvršeno geodetsko snimanje terena...“

U rešenju se navodi i da građevinski proizvodi ne odgovaraju zakonu i propisanim standardima, tehničkim normativima i normama kvaliteta.

Šef gradilišta Igor Živković je, prenose Južne vesti, rekao da je inspektor “podlegao pritisku meštana i aktivista Inicijative Odbranimo reke Stare planine“, ali se iz njegove dalje izjave može zaključiti da je sama priroda imala uticaj na razvoj situacije.

“Problem sa korozijom cevi je nastao jer su one predugo stajale zbog svih dešavanja u selu i protesta meštana, pa su u kontaktu sa vazduhom korodirale“, naveo je Živković.

Ipak, nije izvesno da će pobeda meštana ostati trajno stanje – investitoru je ostavljena opcija da nastavi sa radovima ukoliko otkloni navedene nedostatke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: