Traži se raspisivanje poternice za Duškom Kneževićem

Specijalno tužilaštvo Crne Gore zatražilo od policije da proveri gde se nalazi biznismen, vlasnik Atlas grupe Duško Knežević.Predložilo raspisivanje poternice.

Izvor: Beta

Četvrtak, 10.01.2019.

12:23

Traži se raspisivanje poternice za Duškom Kneževićem
Ilustracija: Thinkstock

"Imajući u vidu da se on trenutno nalazi u inostranstvu i da je nedostupan državnim organima te da ga policija ne može naći na adresi kojom tužilaštvo raspolaže, tužilaštvo će predložiti Višem sudu raspisivanje medjunarodne poternice", saopšteno je listu Dan iz tog tužilaštva.

Knežević, koji je predsednik Atlas grupe, izbegao je hapšenje samo nekoliko dana pre izdavanja naloga Tužilaštva, kada je napustio teritoriju Srbije i on se trenutno nalazi u Londonu.

Knežević ima i kiparsko državljanstvo.

Vlasnik Atlas banke Duško Knežević zvanično je osumnjičen za krivično delo zloupotreba u privrednom poslovanju podstrekavanjem, čime je, kako se sumnja, budžet oštećen za 1,9 miliona evra. U medjuvremenu je bilo uhapšeno troje njegovih bliskih saradnika, ali su nakon žalbe advokata pušteni iz pritvora.

Knežević za sada nije označen kao organizator grupe koja se sumnjiči za pranje novca, niti je taj postupak završen. Istragom koja se odnosi na pranje oko pola milijardi evra preko jednog od servisa njegove Atlas banke, obuhvaćeno je 174 osoba, a organizator te grupe još se vodi kao NN lice.

U Atlas banci je u medjuvremenu uvedena prinudna uprava i naložena njena dokapitalizacija, a u drugoj Kneževićevoj banci IBM je Centralna banka naložila uvodjenje stečaja.

Knežević je u Crnoj Gori osim banaka, vlasnik i Univerziteta, bolničkog kompeksa Meljine, Jadranskog sajma, kao i vrednih nekretnina na primorju.

Posluje i u Srbiji. Široj javnosti je najpoznatiji po članstvu u Klinton global inicijativi i dovodjenju bivšeg američkog predsednika Bila Klintona u Crnu Goru. Dugo godina je važio za biznismena bliskog vlasti, a njegovo ime se pominjalo i u korupcionaškoj aferi prilikom privatizacije Telekoma.

U medjuvremenu je putem otvorenog pisma, ali i brojnih objava na društvenim mrežama Knežević saopštio da odredjeni kriminalni krugovi žele da mu preotmu imovinu, da je specijalni tužilac oružje u njihovim rukama, kao i da je godinama finansirao vladajuću Demokratsku partiju socijalista.

U nekoliko navrata je nagovestio da može progovoriti o brojnim aferama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: