"Sarađujte sa NATO kao što to radi Srbija"

Državni sekretar SAD Majkl Pompeo pozvao je tročlano Predsedništvo BiH da prihvati Nacionalni godišnji program saradnje sa NATO.

Izvor: B92

Utorak, 08.01.2019.

20:15

EPA-EFE/Andre Pain

On je istakao da ne postoji razlog za zabrinutost da bi to moglo imati uticaja na odnose sa susedima jer, kako je ukazao, i Srbija, iako nije članica NATO, ima značajnu saradnju s Alijansom.

Pompeo je, kako je javila BHRT, pozvao članove Predsedništva Bosne i Hercegovine da prihvate Nacionalni godišnji program, koji je NATO omogućio nedavnom odlukom o Akcionom planu za članstvo BiH u NATO (MAP).

On je naveo da je približavanje Bosne i Hercegovine NATO-u "jasno naglašeno u aktuelnoj Strategiji spoljne politike BiH i da razume da postoji zabrinutost unutar Predsedništva BiH da bi veći stepen saradnje sa Alijansom mogao imati uticaja na odnose sa susedima", prenosi portal Klix.

Ukazao je i da Srbija, iako nije članica NATO, ima značajnu saradnju s Alijansom, uključujući zajedničke vežbe radi povećanja stepena interoperabilnosti između vojske Srbije i članica NATO, te da zato nema razloga da BiH ne uspostavi slične odnose sa Severnoatlantskim savezom.

Pompeo je, u pismu upućenom Predsedništvu BiH, odao priznanje Komisiji za NATO integracije koja je izradila nacrt Nacionalnog godišnjeg programa i pozvao tročlanog šefa države da ga prosledi Briselu što je pre moguće.

"Taj potez neće predodrediti buduće članstvo u NATO, ali će imati pozitivan uticaj na transformaciju i modernizaciju Oružanih snaga. Ovim korakom će se, takođe, poboljšati bezbednost u BiH i ojačati proces reformi koji je već deo nastojanja da BiH dobije status kandidata u pregovorima sa EU. Zbog toga vas pozivam da nastavite aktivnosti koje su poduzimale prethodne vlasti BiH i iskoristite prednosti procesa usvajanja Nacionalnog godišnjeg programa", naveo je Pompeo.

Na kraju je naveo da je BiH od strateškog značaja za regionalnu stabilnost i da SAD žele veći stepen saradnje sa BiH. BiH je nedavno dobila zeleno svetlo za aktivaciju MAP, što ne znači automatski i članstvo u NATO.

Ministri spoljnih poslova NATO-a odobrili su 5. decembra prvi godišnji nacionalni program, čime je BiH dobila ponudu za Akcioni plan za članstvo u NATO. MAP predstavlja program pomoći, praktične podrške i konsultacija namenjen pripremama zemalja za članstvo u NATO.

Reforme i pripreme uključuju pet oblasti: političku i ekonomsku, odbrambenu i vojnu, finansijsku, bezbednosnu i pravna pitanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: