U obraćanju Rusima Putin poručio: Ne postoji tuđa nevolja

U tradicionalnom obraćanju naciji, ruski predsednik poručio da je velikodušnost potrebna tokom praznika i svakodnevno.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.12.2018.

23:34

U obraćanju Rusima Putin poručio: Ne postoji tuđa nevolja
Tanjug, AP

"Ne postoji tuđa nevolja, a da se svako dobro vraća dobrim", izjavio je Vladimir Putin.

Kako je rekao novogodišnju čaroliju čini velikodušnost koja je potrebna i za praznike i svakodnevno.

"Milosrđe uvek uzvraća dobrotom, poklanja radost saučesništva", rekao je Putin i dodao da je pred građanima mnogo gorućih zadataka u svim sferama društva.

"Težimo poboljšanju blagostanja i kvaliteta života. Da svi građani Rusije - svako od nas - već u nastupajućoj godini oseti promene nabolje. To možemo da uradimo samo zajedno, nikada nismo imali i nikada nećemo imati pomoćnike. I zato je važno da budemo jedinstven, ujedinjen i jak tim", rekao je Putin.

Tradicija novogodišnjeg obraćanja lidera države građanima počela je u Sovjetskom savezu još 1936. godine, nakon što je slavljenje Nove Godine i zvanično nastavljeno.

Tada je list Pravda 1. januara objavio fotografiju i čestitke sovjetskog lidera Jozefa Staljina u kojima on svojim "kamaradima" želi "nove pobede pod zastavom Lenjina i Staljina", prenosi Tas s.

Prvu čestitku svim građanima Sovjetskog saveza uputio je 31. decembra 1941. godine lider sovjetskog Centralnoh izvršnog komiteta Mihail Kalinjin i to putem radija, a želje su bile posvećene dešavanjima na frontovima Drugog svetskog rata.

Prvo televizijsko obraćanje jednog sovjetskog lidera desilo se 31. decembra 1970. godine kada je Leonid Brežnjev poželeo sve najbolje svojim građanima.

Pet godina kasnije ta praksa je prekinuta zbog bolesti Brežnjeva, a nakon njegove smrti 1982. godine njegovi naslednici na mestu šefa države Jurij Andropov i Konstantin Černenko tu tradiciju nisu nastavili.

Taj običaj obnovio je 1985. godine Mihail Gorbačov.

Nakon raspada Sovjetskog saveza prvo obraćanje jednog ruskog predsednika naciji desilo se 1991. godine, ali tu poruku tadašnji predsednik Boris Jeljcin je snimio dan ranije.

Osam godina kasnije - 1999. godine Rusi su mogli da prate obraćanje dvojice predsednika - Jeljcina koji je tog dana podneo ostavku i njegovog naslednika Vladimira Putina.

Putin je nastavio sa tom tradicijom, a 2013. godine imao je dva obraćanja - jedno namenjeno građanima Rusije i drugo namenjeno građanima ruskog Dalekog istoka.

Nakon obraćanja predsednika naciji i državna televizija i radio podešavaju sat na Spaskaja kuli u Kremlju, što simboliše početak Nove Godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: