KV: Navijaju i snimaju dok jedan učenik tuče drugog VIDEO

Snimak vršnjačkog nasilja koje se desilo u Domu učenika srednje tehničke škole u Kraljevu pojavio se na društvenim mrežama i pokazao brutalnost među decom.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 27.12.2018.

15:59

KV: Navijaju i snimaju dok jedan učenik tuče drugog VIDEO
Screenshot/O2

Snimak je nastao u sobi Doma učenika i na njemu se vidi kako jedan tinejdžer maltretira i udara vršnjaka, dok nekoliko dečaka navija i sve to snima mobilnim telefonom.

"Ubiće te ko konja, udaviće te na krevetu, bolje ustani", čuje se na snimku dok nasilnik udara dečaka nižeg od sebe.

"Ovaj se umorio što ga bio. Je l' ga tuko nekada ovako?", čuju se dalji komentari "navijača".

Na snimku se vidi kako manji dečak moli da nasilnik prestane da ga udara i briše majicom krv.

Upravnik Doma učenika Stevo Novaković kaže da su u sredu saznali šta se dogodilo i da se danas pojavio snimak na društvenim mrežama.

Obavestili su policiju i u pratnji psihologa nasilnik i žrtva, ali i dečaci koji su navijali, odvedeni su danas u MUP da daju izjavu.

"Očekujem povratnu informaciju iz policije. Dečak nikada nije prijavljivao nasilje. Nikada se nije požalio meni, a ni vaspitačima da postoji problem. Obavešteni su roditelji oba dečaka i očekujemo da i oni pristignu", rekao je Novaković za Tanjug.

Dodaje da je kratko razgovarao sa dečakom koji je tučen i da mu je rekao da je "to bila šala". I nasilnik i žrtva imaju po 16 godina, učenici su drugog razreda Srednje šumarske škole u Kraljevu. U domu su u istoj sobi.

Novaković dodaje da u domu 24 sata dežuraju vaspitači, a da imaju i fizičko-tehničko obezbeđenje koje pokriva period od 16 sati do 23 sata uveče.

U Ministarstvu prosvete kažu da su upoznati sa slučajem vršnjačkog nasilja u Domu učenika u Kraljevu i da se poput ostalih sličnih situacija i u ovoj "drže propisa i procedura" vodeći računa prvenstveno o deci.

"Stupili smo u kontakt sa nadležnima, sa Školskom upravom Kraljevo i direktorom Doma učenika koji preduzimaju korake u okviru svojih ingerencija. Javnost će biti obaveštena o preduzetim koracima kada budemo imali kompletnu sliku o događaju", navode u ministarstvu.

Dodaju da ukoliko se ustanovi odgovornost učenika, jedna od mera može da bude isključenje iz doma i pokretanje prekršajnog postupka prema roditeljima, što je propisano Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

"Škole koju pohađaju učenici koji su učestvovali u nasillu ili su ga posmatrali, preduzeće mere protiv tih učenika u okviru svojih ingerencija", navode u ministarstvu.

Ukoliko se na osnovu izveštaja ustanovi propust u radu vaspitača i uprave doma, odnosno da su imali saznanje o nasilju, a nisu ništa preduzeli, i prema njima će biti preduzete odgovarajuće mere.

"Molimo medije da u izveštavanju povedu računa da ne iznose informacije koje mogu da štete deci i njihovoj bezbednosti, poput objavljivanja imena i fotografija", apeluju iz ministarstva

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: