Oglasio se Lukač o dešavanjima na Trgu Krajine

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač na vanrednoj konferenciji za medije izjavio je da se do daljeg zabranjuje skup "Pravda za Davida" na Trgu Krajine

Izvor: B92, N1

Sreda, 26.12.2018.

13:43

Oglasio se Lukač o dešavanjima na Trgu Krajine
screenshot

Dragan Lukač istakao je na vanrednoj konferenciji da je konferencija sazvana prvenstveno da bi se objasnila jučerašnja dešavanja u Banjaluci.

Lukač je rekao da je donesena odluka da se nelegalno okupljanje na trgu više ne može održavati. On je kazao i da su predmeti (Davidova pesnica, fotografije i sveće) uklonjeni u skladu sa zakonom.

"Uz pomoć Komunalne policije donesen je nalog za uklanjanje nelegalnog sadržaja koji se mesecima nalazi na Trgu Krajine", rekao je Lukač.

Lukač je izjavio i da se na desetine građana Banjaluke žalilo kako ne mogu da koriste Trg Krajine, iako je to javna površina.

"Kao što vam je poznato, nakon devet meseci održavanja jednog skupa koji je bio nelegalan, MUP Republike Srpske nije želio da spreči održavanje skupa sve dok se on održavao na miran i dostojanstven način", rekao je Lukač.

Međutim, kako je to naveo ministar Lukač, dešavanja na trgu su se pretvorila u suprotnost sa Zakonom.

"Imali smo izbornu godinu, gde su se političari za svoje ciljeve uključili u grupu Pravda za Davida. Usmerevali su grupu u političkom smeru. Nakon završetka izbora, čujemo pozive te grupe na izvršenje krivičnih dela, na pozive da se prema najvišim funkcionerima, da su saučesnici i ubice bez ijednog dokaza za takve tvrdnje. Pokušava se na fizički način da se izaziva policija, da se pljuje po policiji, da se fizički pokušava ući u Palatu predsednika'', rekao je Lukač.

Lukač je ocenio da je Davor Dragičević uzeo sebi za pravo da deli pravdu.

''Uzeo je sebi za pravo da on deli pravdu, uzeo je sebi za pravo da može bilo koga da prozove bilo koga. To niko sebi od građana u Republici Srpskoj nije uzimao za pravo. Pokušali smo da uručimo poziv za saslušanje Davoru Dragičeviću, ali je on odbio da primi svoj poziv. Njegov advokat mu je napravio ''medveđu uslugu'' jer mu je sugerisao da ne primi taj poziv. Iz tog razloga policija je pokušala ponovo da mu uruči poziv. On je ignorisao znakove policije, bežao autom kroz čitav grad. Tu je priveden zbog uzimanja izjave. Izvršen je pretres kuće da bi se utvrdilo da li ima oružja jer bili ste svedoci pretnji, morali smo proveriti da li postoji oružje s kojim može da se izvrši krivično delo'', naglasio je on.

Dragičević je uhapšen juče u Banjaluci nakon čega su tokom celog dana građani tog grada protestovali. U međuvremenu je uhapšeno još nekoliko osoba. On je danas pušten na slobodu nakon saslušanja u Tužilaštvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: