Kapetanu Guriju zabranjen ulazak u SAD

SAD su zabranile ulazak na svoju teritoriju generalu Goranu Radosavljeviću zbog navodnog kršenja ljudskih prava, saopštio je Stejt department.

Izvor: B92

Sreda, 19.12.2018.

07:14

Kapetanu Guriju zabranjen ulazak u SAD
Screenshot

"Postoji osnova da se veruje da je 1999. godine Radosavljević učestvovao u ubistvu braće Bitići, troje Amerikanaca albanskog porekla koji su ubijeni u Srbiji tokom rata na Kosovu", navodi se u saopštenju. Radosavlević je u javnosti poznat i kao Guri.

Zabrana je uvedena i njegovoj supruzi Svetlani i njegovoj ćerki Ani, preneo je Sputnjik.

Goran Radosavljević Guri je bio komandant srpske Žandarmerije od 2001. do 2004. godine. Njega je u vezi sa ubistvom braće Bitići ispitivalo tužilaštvo u Srbiji i svedočio je na suđenju. Jedan od svedoka u izjavi koju je dao u Višem javnom tužilaštvu u Negotinu u avgustu 2017, a pre toga i 2014. i 2013. godine rekao je da je na licu mesta u trenutku ubistva bio tadašnji pukovnik specijalnih snaga policije Srbije Goran Radosavljević Guri.

On je rekao da se slučajno zatekao nedaleko od mesta likvidacije braće Bitići, jer je u to vreme "švercovao cigarete sa jednim Rumunom". Dodao je da se nakon onoga što je video poverio samo ocu, jer nije smeo nikom drugom da kaže.

"Pretili su nam visoki zvaničnici srpske policije i jedne velike stranke u Srbiji. Rekli su mi da zaboravim to što znam i neće biti problema", rekao je između ostalog taj svedok u ponovljenoj izjavi.
Screenshot
Braća Ili, Agron i Mehmet Bitići ubijeni su u julu 1999. godine u Petrovom Selu, blizu Kladova, u istočnoj Srbiji. Oni su bili američki državljani albanskog porekla, koji su se tokom kosovskog rata borili u redovima Oslobodilačke vojske Kosova.

Nakon završetka tog rata, oni su 26. juna 1999. godine pokušali u civilnim odelima da pomognu dvema romskim porodicama iz Prizrena da sa Kosova pređu u Srbiju.

Uhapsile su ih srpske vlasti na administrativnoj granici sa Srbijom zbog "ilegalnog ulaska u zemlju".

Sutradan su prekršajno osuđeni na sudu u Prokuplju na 15 dana zatvora. Odobreno im je da iz pritvora izađu tri dana ranije, ali su, umesto da budu pušteni na slobodu, odvedeni u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije u Petrovom Selu gde su ubijeni mecima u potiljak, a potom pokopani u masovnu grobnicu u kojoj su već bila tela kosovskih Albanaca.

Njihova tela su otkrivena jula 2001. u masovnoj grobnici u Petrovom Selu. Tela su pronađena sa vezanim rukama i sa ranama od ispaljenih metaka na potiljcima.

U grobnicama u Petrovom Selu pronađena su tela još 67 muškaraca i sedam žena sa Kosova.

Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu je 2012. godine izreklo oslobađajuće presude Sretenu Popoviću i Milošu Stojanoviću, optuženima za pomaganje u ubistvu braće Bitići, jer nije dokazano da su izvršili krivična dela za koje se terete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: