Otac napadača iz Strazbura: Moj sin je podržavao ID

Otac Šerifa Šekata, koji je u utorak izveo napad u blizini Božićnog vašara u Strazburu, kaže da je njegov sin podržavao stavove Islamske države (ID).

Izvor: Tanjug

Nedelja, 16.12.2018.

10:27

Otac napadača iz Strazbura: Moj sin je podržavao ID
Foto: Tanjug/AP

Abdelkrim Šekat je, u intervjuu koji je televizijski kanal Frans 2 emitovao u subotu uveče, rekao da je svog sina Šerifa video tri dana uoči napada, ali da nije sa njim bio u kontaktu dok je bio u bekstvu.

"Govorio je, na primer, da se ID bori za ispravne ciljeve", rekao je Šerifov otac.

Abdelkadrim Šekat, Francuz alžirskog porekla, rekao je i da je u prošlosti pokušavao da odvrati sina od podržavanja ID, govoreći mu da nije svestan zločina koje oni čine, na šta je njegov sin, kako navodi, govorio da "nisu to oni".

Šerifov otac rekao je i da se policiji dobrovoljno javio, te da je policajcima rekao da ga obaveste ako pronađu njegovog sina kako bi pokušao da ga urazumi i nagovori da se preda.

"Da mi je rekao da planira da ikoga ubije, osudio bih to i on nikoga ne bi ubio niti bi bio ubijen", kaže Abdelkadrim Šekat.

Šerifova majka Ruadša Ruag je, u istom intervjuu za francuski kanal, izrazila šokiranost i žaljenje zbog ubistava koje je njen sin počinio.

Frans 2 navodi da su Šerifovi otac i majka već izvesno vreme razvedeni.

Francuska policija, koja je nekoliko dana nakon napada tragala za Šerifom Šekatom, u međuvremenu ga je ubila, a istražitelji sada pokušavaju da otkriju da li je on imao pomagače u napadu u kojem je ubio četiri osobe, dok je više od 10 ranio.

Ubrzo nakon Šekatove smrti, novinska agencija Islamske države, Amak, objavila je da je Šerif bio "vojnik" te grupe, dok je francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane odbacio te tvrdnje, prenosi AP.

Šerifovi roditelji i dva brata su među sedam osoba koje je policija zadržala radi ispitivanja.

Francuski mediji su javili da su članovi njegove porodice u međuvremenu pušteni, dok su ostale tri osobe, bliske Šekatu, ostale u pritvoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: