"O vojsci već 30 godina, a ništa se neće desiti za još 10"

Vojska Kosova i "dan D" pominju se već 30 godina. Danas se ništa suštinski neće dogoditi, kaže Tatjana Lazarević, glavna i odgovornu urednica portala KoSSev.

Izvor: B92

Petak, 14.12.2018.

08:43

Foto: Tanjug/AP

"Formalno pravno neće se ništa promeniti, menja se mandat kosovskih bezbednosnih snaga, koje su do sada imale pravo reagovanja u elementarnim nepogodama, a sada im se menja uloga i oni će imati pravo da učestvuju i u odbrani zemlje", kaže ona ali i napominje da pitanje korišćenja oružja nije do kraja regulisano.

Da bi ono što se smatra vojskom, u pravom smislu te reči, moglo da postoji na Kosovu, objašnjava ona, trebalo bi da se izmeni Ustav Kosova, odnosno da se dvotrećinskom većinom usvoje izmene i da se kroz devet amandmana promeni Ustav.

To je proces će trajati bar 10 godina, odnosno otprilike onoliko koliko je potrebno da se celokupno rešavanja kosovskog pitanja zaokruži, istakla je Lazarevićeva.

Ona podseća da se o "danu D" po pitanju formiranja vojske na Kosovu govori već skro 30 godina i objašnjava da je svim Albancima onog momenta kada je formirana OVK nedvosmisleno bilo jasno da će ta formacija jednog dana prerasti u vojsku.

Međutim, sve ovo što se danas i ovih dana dešava na Kosovu, iako suštinski ništa novo neće doneti jer je reč samo o promeni naziva i mandata Kosovskih bezbednosnih snaga, u suštini je odvlačenje pažnje javnosti od Specijalnog suda za zločine OVK. Prvi put nakon toliko prepreka i opstruisanja počinju da se naziru prvi koraci rada tog suda, kazala je urednica KoSSev.

Prošitajte još i:

- Naslovne: "Dan D za vojsku Kosova"

- KiM: Leci o "mobilizaciji", poziv na patroliranje severom

- Haradinaj poručio Srbima: Neće biti gore, već bolje

- Odgovor Albancima: Severna Mitrovica u zastavama Srbije

- Nađen eksploziv kod Gazimestana; "Neko hoće incident"

- "Srbi da se ne boje, niko ne namerava da osvoji sever"

- Vučić u Kopnenoj zoni bezbednosti naredna 72 sata

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: