"Ko pali kuće novinarima u Srbiji?"

DS i OEBS reagovali na paljenje kuće novinara Žig portala. Medijska koalicija zatražila da se novinaru Milanu Jovanoviću uputi pomoć.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.12.2018.

10:54

Screenshot/TV Prva

Demokratska stranka zatražila je danas da se novine više ne zloupotrebljavaju za promociju sile i progone i da novinari ne budu žrtve, i dodala da je očita veza između verbalnih i fizičkih napada.

"Sloboda informisanja i pravo na život su i veće i značajnije od jedne pogrešne i štetne politike koju vodi Srpska napredna stranka. Demokratska stranka nikada nije promovisila nasilje, ni na društvenim mrežama kako predsednik nudi i benevolentno se prema njemu odnosi, ni u stvarnosti kako dopušta da se vrši nad protivnicima", navodi se u saopštenju.

Ta stranka je podsetila da je i ranije ukazivala na "dramatično gušenje medijskih sloboda" i da je opominjala da je veza izmedju verbalnih i fizičkih napada "očita a nekažnjena".

"Promoviše se sila, argumenti se potiru. Predsednik i premijerka permanentno proizvode simetriju u nemerljivom. Nije opozicija i ljudi koji ne žele zarobljenu drzavu kriva za huškanje, atakovanje, vredjanje i nasrtaje na misao, dostojanstvo, govor i ljude. Jedan tvit ne može da izmeni medijsku sliku, ni političku scenu. To može samo drugačija politika i drugi ljudi", dodala je DS.

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir najoštrije je osudio napad na kuću novinara portala Žig info Milana Jovanovića i zatražio brzu i temeljnu istragu tog slučaja.

"Najoštrije osu]ujem ovaj zastrašujući akt i pozivam nadležne državne organe da brzo i temeljno istraže taj napad", naveo je Dezir u saopštenju. Dodao je da je važno da Jovanović i njegova porodica budu zaštićeni i da istraga otkrije stvarne motive napada.

Medijska koalicija ponovo je danas zatražila da nadležni organi što hitnije ispitaju okolnosti pod kojima je izgorela kuća Jovanovića i zatražila da se njemu uputi pomoć.

"Zahtevamo od Vlade Srbije i lokalnih vlasti Grocke, koji se još nisu oglasili povodom jednog od najsurovijih ako ne i najsurovijih ataka na novinarsku profesiju u poslednjoj deceniji, da novinaru Jovanoviću koji posle spaljivanja kuće privremeno boravi kod komšija, obezbede privremeni smeštaj i finansijsku pomoć", navela je ta organizacija.

Medijska koalicija traži da policija i tužilaštvo objavi detalje koji se tiču pritisaka, pretnji i nedavnog premlaćivanja glavnog urednika portala Žig info Željka Matorčevića.

Koaliciju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Poslovno udruženje Lokal press i Asocijacija onlajn medija.

Kuća Milana Jovanovića je u noći između utorka i sredu izgorela u požaru koji su izazvali nepoznati počinioci, bacanjem Molotovljevih koktela. Prema svedočenju Jovanovića i njegove supruge, nepoznati počinioci su i pucali iz vatrenog oružja na kuću.

Na društvenim mrežama je pokrenuta i akcija pomoći novinaru koji je u požaru izgubio skoro sve.

Napad je osudio i predsednik Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: