Đukanović: EU tako blizu, a tako izmiče

Milo Đukanović izjavio da formalno Zapadnom Balkanu Brisel nikada nije bio bliži, ali da mu se ponekad čini da je kao pokretni cilj koji sve više izmiče.

Izvor: Beta

Utorak, 11.12.2018.

12:10

Đukanović: EU tako blizu, a tako izmiče
EPA/BORIS PEJOVIC

"Kao da je Zapadni Balkan u današnjim globalnim previranjima suštinski ispao iz vizure EU", rekao je crnogorski predsednik na predavanju u Savetu za međunarodne odnose tokom posete Argentini.

On je rekao da je pre dve i po godine, kada je bio u Argentini, za region izneo tada tačnu ocenu – da je stanje bolje nego bilo kada u istoriji, da Zapadni Balkan usaglašeno vidi budućnost u EU i da svi, osim Srbije, žele u NATO.

"Optimistički sam zaključio da vidim da će celi Zapadni Balkan biti deo Evropske unije. Iskreno, danas ovde pred vama bi mi bilo teško da sve ovo potvrdim. Globalna kretanja i problemi sa kojima je suočena EU učinili su, ne toliko da splasne evroentuzijazam u regionu, koliko su ojačale antievropske snage i koliko su se aktivirale treće zemlje u kojima možda neki u našem regionu vide alternativu EU", rekao je on.

Kako je dodao, alternativa je suprotstavljena evropskom sistemu vrednosti.

Ako Unija u dogledno vreme ne integriše Zapadni Balkan i ne zaokruži svoje granice na celom kontinentu, to otvara mogućnost za upliv trećih zemalja, ne samo na Balkanu, nego i u dobrom delu Evropske unije, rekao je.

"Zato smatramo da je politika proširenja spasonosna formula i za Evropsku uniju. Nama koji smo u poodmaklom procesu pregovora za članstvo u Evropskoj uniji ponekad se čini da je model proširenja ostao zarobljen u matrici sa početka ovog veka i da se u Briselu dovoljno ne primećuje da se svet iz temelja promenio. Isto bi se moglo reći i za nacionalne elite u Evropi. Potrebno je novo koheziono tkivo integrisanja za novo doba", naveo je Đukanović.

On je rekao i da je Crna Gora očekivala da će ići brže sa otvaranjem i zatvaranjem poglavlja, ali je Brisel odlučio da se tokom jednog polugodišnjeg predsedavanja mogu otvoriti najviše dva.

"Mi smo u ovom trenutku spremni da zatvorimo desetak poglavlja, ali mislimo da Brisel nije. I biće sve manje spreman u susret izborima za Evropski parlament na proleće iduće godine, kada ističe mandat sadašnjoj Evropskoj komisiji", kazao je crnogorski predsednik u govoru koji je medijima dostavljen iz njegovog kabineta.

Đukanović boravi u višednevnoj poseti Argentini gde se sastao sa najvišim državnim zvaničnicima i prisustvovao obeležavanju 200. godišnjice otkako se prva porodica iz Crne Gore doselila u Latinsku Ameriku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: