"Pozivam tužioca da objavi o čemu smo razgovarali"

Biznismen Duško Knežević pozvao je specijalnog tužioca Milivoja Katnića da saopšti javnosti zašto su razgovarali na sastanku.

Izvor: B92

Petak, 07.12.2018.

16:39

Ilustracija: Thinkstock

Takođe, on zahteva i da bude objavljeno i zašto se dovodi u vezu sa Demokratskim frontom i pokušanjem terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora.

Knežević, koji posluje i u Srbiji, a koji je široj javnosti poznat po dovođenju u Crnu Goru bivšeg američkog predsednika Bila Klintona i članstvu u Klinton global inicijativi, obratio se javnosti pošto je Centralna banka danas uvela prinudnu upravu u dve njegove banke koje posluju u Crnoj Gori - Atlas i Invest banci Montenegro.

"Prošle godine, kada sam sreo g. Katnića u ambasadi SAD na zajedničkom skupu, pozvao me da dođem kod njega u kabinet. Pitao sam da li je sastanak privatne ili službeni prirode, na šta je rekao da je isključivo službeni. Zato g. Katnića pozivam da objavi sadržaj razgovora. Teme su se ticale važnih predmeta koje je tužilaštvo obrađivalo, a koji imaju političku konotaciju", naveo je on u saopštenju.

Pre više od godine uhapšeno je šest vozača Atlas banke pod sumnjom da su učestvovali u pranju 100.000 evra. Oni su proveli 20 dana u pritvoru, a u javnosti se spekulisalo da Knežević ima veze s finansiranje pokušaja terorističkog napada, ali se celi slučaj završio na tome.

U međuvremenu je Tužilaštvo pokrenulo višemesečnu istragu u potpuno drugom slučaju poslovanja Atlas banke, a policija je pre dva dana saopštila da sumnja da je preko te banke oprano više od pola milijarde evra. Banka je saopštila da su sve kontrole pokazale da posluju u skladu s propisima.

Knežević je u saopštenju pozvao Specijalni policijski tim i Specijalno državno tužilaštvo, da "pošto već godinu ne izlaze iz Atlas banke i znaju da su potpuno otvoreni za sve što ih zanima, svoj posao rade tako što neće maltretirati zaposlene".

"Nema ni razloga ni opravdanja da ih drže do kasno u noć i da ih faktički zlostavljaju. Takav neprimeren odnos kulminirao je pre dva dana prilikom saslušanja službenika banke, a posebno je bio neprihvatljiv prema ženama i majkama, kojima nisu dozvolili ni da vide svoju decu, od kojih su neka bolesna i zahtevaju posebnu njegu", naveo je Knežević.

On je rekao da uvođenje prinudne uprave iz Centralne banke Crne Gore nije očekivano budući da su, kako navodi, sporno skidanje s računa iznosa od 15 miliona evra na račun kompanije Kaspija pokrili kolateralama i imali dogovor da obezbede dokapitalizaciju banke.

Atlas banka zapala je u probleme pošto je izgubila spor s kompanijom Kaspija iz Azerbejdžana i kojoj je morala da plati 15 miliona evra. Mediji su tvrdili ranije, a i Knežević danas naveo u reagovanju, da je kompanija Kaspija pod međunarodnom istragom zbog ubistva novinarke na Malti.

Vlasnici Kaspije su, tvrdi Knežević, ministar u Vladi Azerbejdžana Kamaladin Hejdarov i njegovi sinovi Tale i Nijat Heidarov.

Mediji ih dovode u vezu s predsednikom Milom Đukanovićem. Novac s Atlas banke na račun azerbejdžanske kompanije je prebačen preko Prve banke koju kontroliše brat predsednika Aco Đukanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: