Ustavni sud radi na žalbi Medojevića i Kneževića

Ustavni sud CG radi na žalbi poslanika Demokratskog fronta Nebojše Medojevića i prikupljaju se podaci potrebni za vođenje postupka.

Izvor: Beta

Petak, 07.12.2018.

14:54

Ustavni sud radi na žalbi Medojevića i Kneževića
screnshot

To piše podgorički Dan.

Advokati su predali juče Ustavnom sudu ponovljeni zahtev za hitno postupanje po predlozima za privremenu meru za Medojevića i poslanika Milana Kneževića, kao i predlog za hitno postupanje po ustavnoj žalbi.

Sud može da donese privremenu meru da Medojević izađe iz zatvora dok ne donese konačnu odluku o ustavnoj žalbi i to bi trebalo da uradi po hitnom postupku.

Ustavni sud nema precizan rok da se odredi o ustavnoj žalbi na osnovu koje treba da se utvrdi da li su niži sudovi prekrši Ustav kada su doneli odluke o hapšenju poslanika a da im prethodno nije skinut poslanički imunitet.

Nebojša Medojević je u zatvoru već nedelju dana jer je na osnovu odluke Višeg suda kažnjen s ukupno četiri meseca zatvora zbog odbijanja da svedoči u dva odvojena slučaja.

Njegovi advokati, međutim, tvrde da je on dao iskaz, ali da se to što je rekao nije svidelo Specijalnom tužilaštvu koje je zatražilo da se uhapsi.

Viši sud je u ponedeljak 3. decembra naložio da Medojević provede još dva meseca u zatvoru, jer je odbio da svedoči u predmetu povodom njegovih tvrdnji iz maja prošle godine da je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić učestvovao u ratnom zločinu kod Cavtata 1991. i 1992. godine.

Ovu kaznu po zakonu Medojević može izdržati tek pošto mu istekne prethodna, zbog koje je od 30. novembra u zatvoru, pošto je odbio da kaže ko je pripadnik Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) koji mu je saopštio da je tužilac Katnić od bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoiše uzeo 100.000 evra kako mu ne bi odredio pritvor u slučaju nazvanom "Carine".

I u tom slučaju zatvor traje dok Medojević ne pristane da svedoči, ili dok njegovo svedočenje ne postane nepotrebno, ili dok se krivični postupak ne završi, a najduže dva meseca, računajući od dana i časa lišenja slobode.

Sud je zatvor odredio i njegovom kolegi Milanu Kneževiću koji se od 29. novembra nalazi neprekidno u zgradi parlamenta. On je nekoliko puta ponovio da se neće dobrovoljno predati.

Kneževiću preti zatvor zbog odbijanja da dostavi podatke o sudiji koji mu je navodno ponudio da mu za 10.000 evra ukine presudu zbog napada na policajca 2015. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: