"Kosovo kvari ugled Evropske unije"

Nesposobnost Evropske unije da primora samoproglašeno Kosovo da ispuni svoje obaveze dovodi u pitanje sav ugled Brisela, kaže Sergej Lavrov.

Izvor: Tanjug

Petak, 07.12.2018.

09:40

Foto:EPA-EFE Maxim Shipenkov

Prema njegovim rečima, takve aktivnosti "produbljuju destabilizaciju evropske bezbednosne strukture, vode ka povećavanju tenzija i novim linijama podela".

"Sputnjik" prenosi da je Lavrov to kazao u intervjuu grčkom listu "Efimerida ton Sintakton".

"Kosovo i dalje ostaje epicentar nestabilnosti (na Balkanu). Priština ne samo da otvoreno sabotira primenu dogovora sa Beogradom postignutih uz posredstvo EU, već i preduzima nove provokacione mere”, rekao je Lavrov.

Ruski ministar je ukazao i da se više od pet godina ništa ne dešava kada je reč o stvaranju Zajednice srpskih opština (ZSO), a umesto toga Priština uvodi takse na proizvode iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i namerava da formira vojsku koja će biti usmerena upravo protiv tih Srba koji žive na severu Kosova.

"Te mere (takse) usmerene su upravo na stvaranje nemogućih uslova za preživljavanje kosovskih Srba", ocenio je Lavrov.

On je dodao i da srpsko rukovodstvo sprovodi izuzetno odgovornu politiku, jer je obećalo da neće uvoditi recipročne mere.

Jačanje prisustva NATO i Evropske unije na Balkanu vodi ka dubljoj destabilizaciji Evrope, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.Lavrov je istakao da je Moskva zabrinuta zbog tih težnji.

"Situacija na Balkanu stvara zabrinutost. Vidimo da NATO i Evropska unija jačaju napore da povećaju svoje prisustvo u tom regionu. Oni zemalje u regionu stavljaju pred lažan izbor: da li žele da budu uz Moskvu ili uz Vašington i Brisel", kazao je Lavrov za grčki list "Efimerida ton Sintakton".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: