"Nama odnos sa Albancima neće rešiti niko sa strane"

"Nije pravo vreme" za formiranje vojske Kosova i suprotno je preporukama mnogih NATO članica, rekao je generalni sekretar Stoltenberg u Briselu.

Izvor: B92

Petak, 07.12.2018.

09:18

Screenshot/TV Prva

Javnost u Srbiji je tu izjavu shvatila kao zabranu, odnosno da 14. decembra neće biti formirana Vojska Kosova.

Jesmo li pravilno shvatili izjavu prvog čoveka NATO, govorili su gosti Prve profesor na Fakultetu za međunarodnu politiku i bezbednost Ilija Kajtez i predsednik Atlantskog saveta u Srbiji Vladan Živulović.

“Mislim da ne znači da kosovske institucije neće formirati vojsku. Sudbina formiranja vojske Kosova je u Vašingtonu”, kaže Kajtez.

Živulović je imao drugo mišljenje.

“Ne bih se baš složio da se sve odlučuje u Vašingtonu. Imamo rezoluciju 1244, Kumanoviski sporazum, ustav koji kaže da vojska ne može da se formira. Kosovskoj vladi se ljulja pozicija zbog nedobijanja jvizne liberazacije, a ona je uslov opstanka vlade”, ističe Živulović.

“Slušajući amabasadore u Beogradu, nama odnos sa Albancima neće rešiti niko sa strane. Ne razumem zašto mi ne pokušamo da unormalimo odnose sa Albancima”, kaže Živulović.

“Mi smo u ovom trenutku najmanje radikalni, a linija ispod koje ne možemo ići jeste ako Albanci pokušaju novo etničko čiščenje. Ne možemo zastupati ideju apsolutnog mirotvorstva. Ne smemo da nasednemo ni na jednu provokaciju”, kaže Kajtez.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: