Ambasador SAD: Formiranje vojske Kosova pozitivan korak

Novi ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet kaže da je najavljeno formiranje vojske Kosova, o kojoj će parlament raspravljati 14. decembra, "pozitivan korak"

Izvor: Tanjug

Petak, 07.12.2018.

08:16

Ambasador SAD: Formiranje vojske Kosova pozitivan korak
Foto: EPA/Kushtrim Ternava

Kosnet, koji je nedavno na mestu ambasadora u Prištini zamenio Grega Delavija, rekao je u intervjuu za televiziju RTK da su kosovski lideri rekli da će ta vojska u budućnosti biti deo "međunarodnih mirovnih operacija".

"Kosovo je došlo do tačke kada, umesto da samo koristi mehanizme međunarodne bezbednosti, može i doprineti, što je dobrodošlo", rekao je Kosnet i dodao da je to dugačak proces koji će trajati više godina.

On je istakao da će se tokom mandata u Prištini fokusirati na podršku liderima Prištine i Beograda da nađu način da nastave sa dijalogom, kako bi se postiglo obostrano prihvatljivo rešenje.

Prema njegovim rečima, ovo je kritičan momenat za dijalog, kao i da je veoma važno da Beograd i Priština pristupe tome "u duhu saradnje".

"Kada govorimo o dijalogu u Vačingtonu, govorimo o sveobuhvatnoj raspravi o svim pitanjima koja godinama razdvajaju dve zemlje. Ono što treba da vidimo je proces koji se završava sporazumom korisnim za obe države", rekao je Kosnet u četvrtak.

On je dodao i da su mnogi pogrešno shvatili da SAD forsiraju promenu granice ili razmenu teritorija, ali da njegovi nadređeni u Vašingtonu pokušavaju da objasne da su SAD zainteresovane za sporazum koji je "dogovoren dobrom voljom obe strane".

"SAD nemaju predrasude šta može da sadrži sveobuhvatni sporazum u dijalogu. Može biti da obe strane, u dobroj volji, stvarno dobrom voljom, odluce da urede granicu. One mogu da odluče i da to ne urade, i mi, verujete, mi razumemo duboku uznemirenost, istorijske razloge, zašto je pitanje granice izuzetno komplikovano", rekao je Kosnet i dodao da vlada SAD to ne forsira.

Upitan da li bi razmena teritorija bila prihvatljiva za SAD, ukoliko bi se dve strane tako dogovorile, Kosnet je kazao da SAD nemaju predrasude.

"Ne kažemo da ne treba razgovarati o određenom pitanjima i ne kažemo da su potrebni određeni ishodi. Beograd i Priština su pregovarači. Uvek ćemo pdržati Kosovo, ali pod tim se ne podrazumeva da ćemo se slepo složiti sa svakom idejom vlade u Prištini. Podržaćemo Kosovo u naporima da obezbede mir, napredak, pravdu. Te ciljeve ne smatramo kontradiktornim širem cilju - želimo iste stvari i za druge države regiona", rekao je Kosnet.

On je dodao da SAD smatraju Kosovo "uspešnom pričom" ne samo za SAD već i za građane Kosova.

"Smatram da je posvećenost Amerike budućnosti Kosova nepokolebljiva. U stvari, rekao bih, to je oblast gde postoji potpuni konsenzus između republikanaca i demokrata, između vlade, administracije i Kongresa", zaključio je Kosnet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: