Gotovo: Ukrajina ukida "Veliki sporazum" s Rusijom

Ukrajinska Vrhovna rada podržala je odluku predsednika Petra Porošenka da ukine sporazum o prijateljstvu, saradnji i partnerstvu sa Rusijom.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.12.2018.

14:37

Gotovo: Ukrajina ukida
Foto: Thinkstock

"Sporazum o prijateljstvu, saradnji i partnerstvu između Ukrajine i Rusije biće ukinut 1. aprila 2019. godine", navodi se u saopštenju o predlogu, prenosi Tas.

Agencija navodi da je za podršku odluci glasalo 277 poslanika, a da je bilo potrebno 226 glasova da taj predlog bude usvojen.

Ugovor o prijateljstvu, saradnji i partnerstvu između Rusije i Ukrajine, nazvan "Veliki sporazum", potpisala su dva predsednika Leonid Kučma i Boris Jeljcin, 31. maja, 1997. godine. Zemlje su zvanično priznale međusobne granice i konsolidovale principe strateškog partnerstva i poštovanja teritorijalnog integriteta.

Posle aneksije Krima i početka sukoba u Donbasu u Ukrajini su se mogli čuti predlozi da se raskine ugovor zbog povrede teritorijalnog integriteta Ukrajine.

30. avgusta ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavlo Klimkin rekao da je Ministarstvo spoljnih poslova pripremilo paket dokumenata za početak raskida ugovora prijateljstva, saradnje i partnerstva sa Rusijom.

Tenzija između Rusije i Ukrajine ponovo je porasla nakon što je lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko poginuo u eksploziji u restoranu u centru Donjecka.

Raskol je produbljen poslednjim dešavanjima u Azovskom moru. Brodovi ruske obalske straže su zaplenili tri vojna ukrajinska broda u Crnom moru kod Krima, koji su pokušali da prođu kroz Kerčki moreuz. Ruska strana je upotrebila oružje kako bi ih prisilila da se zaustave. U incidentu su ranjena tri ukrajinska vojnika, navela je ruska Federalna služba bezbednosti.

Vrhovna rada Ukrajine proglasila je ratno stanje u trajanju od 30 dana u nekim pograničnim oblastima, uključujući akvatorij Crnog i Azovskog mora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: