"Veselji otputovao u SAD, razgovaraće o vojnoj saradnji"

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji otputovao je u posetu Sjedinjenim Američkim Državama, navodi prištinski list "Telegrafi".

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 06.12.2018.

08:12

Screenshot/TV Prva

Tokom posete Veselji će održati sastanke sa visokim zvaničnicima američke vlade i Kongresa, dodaje list.

"Predsednik kosovske skupštine će u SAD imati sastanke sa političkim predstavnicima i vojnim liderima s kojima će razgovarati o jačanju saradnje u vojnoj sferi u novim okolnostima kada se očekuje transformacija Kosovskih snaga bezbednosti u oružane snage Kosova", piše kosovski list.

Na sastancima u Vašingtonu i Njujorku, kako se navodi, Veselji će razgovarati o saradnji i prijateljstvu između dve strane, kao i o nastavku američke podrške Kosovu u svim oblastima.

Veselji će, takođe, boraviti u američkoj saveznoj državi Ajovi, dodaje "Telegrafi".

Još jedan prištinski list, "Koha ditore", pisao je ranije da će Veselji danas putovati u SAD radi konsultacija o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku.

Pozivajući se na svoja saznanja iz skupštinskih izora, "Koha" je navela da će Veselji u SAD boraviti nekoliko dana i da se očekuje da će imati sastanke sa visokim zvaničnicima Stejt departmenta.

Ova poseta, naveli su isti izvori, biće realizovana pre sednice parlamenta 14. decembra, kada će se poslanici izjasniti o paketu zakona o transformaciji KBS u vojsku.

"Koha" je pisala da će Veselji otputovati u SAD kako bi koordinisao poslove sa američkom državom pre nego što se izglasaju nacrti zakona o vojsci, kao i da bi potpisao nekoliko sporazuma koji imaju za cilj snabdevanje vojske Kosova naoružanjem.

"Cilj posete su koordinacije sa američkim partnerima pred formiranje vojske, te pomoć SAD za povećanje vojnih kapaciteta", rekao je neimenovani izvor tom listu.

Predsednik Skupštine, prema istim izvorima, imaće sastanke u Pentagonu, u Beloj kući, a boraviće i u Ajovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: