I šef NATO-a ima poruku za vojsku Kosova

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kaže da je namera Kosova da oformi vojsku suprotna preporukama mnogih članica NATO i da može imati ozbilje posledice.

Izvor: Tanjug

Sreda, 05.12.2018.

14:22

I šef NATO-a ima poruku za vojsku Kosova
EPA-EFE Toms Kalnins

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kaže da su ministri članica NATO na sastanku razmotrili nameru Kosova da transformiše Kosovske bezbednosne snage u "vojsku". "Takav korak dolazi u pogrešno vreme", poručio je on.

On je naglasio da NATO podržava KBS u sadašnjem mandatu i da svaka transformacija mora da bude u skladu sa Ustavom.

"Ono što su sada najavili dešava se bez konsultacija NATO saveznika i drugih zemlja kao i bez inkluzivnog procesa na samom Kosovu”, kaže Stoltenberg.

Ponovio je da, ukoliko mandat KBS evoluira, NATO će morati da preispita nivo svog angažmana na Kosovu.

Generalni sekretar NATO ocenio je i da tarife koje je Priština uvela na robu iz Srbije čine dijalog između Beograda i Prištine još težim.

”Ohrabrujemo Beograd i Prištinu da se uzdrže od provokativnih koraka i izjava i da načine neophodne kompromise kako bi napredovali ka boljoj budućnosti”, zaključio je Stoltenberg.

Inače, danas je reagovalo i rusko Ministarstvo spoljnih poslova, koje je osudilo odluku prištinskih vlasti da formiraju vojsku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: