Slučaj "nestale bebe": Burno u studiju Prve VIDEO

Prema podacima Udruženja roditelja nestalih beba, u Srbiji je u poslednjih 40 godina u porodilištima lažno proglašeno mrtvim između 6.000 i 10.000 novorođenčadi

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.12.2018.

10:20

Slučaj
Screenshot/TV Prva

Zakon o rešenju ovog problema je još u Skupštinskoj proceduri, Komitet ministara Saveta Evrope traži izveštaj o napretku u ovom slučaju, a odgovora nema.

U međuvremenu na videlo su izašli i neki novi dokazi. Da li će rešiti ovu dugogodišnju aferu - govorili su u Jutarnjem programu Prve televizije Katarina Golubović, direktorka Jukoma, Ana Pejić, sekretarka Udruženja nestalih beba Vojvodine, Milena Janković, predstavnica Udruženja nestalih beba Beograd, i Radiša Pavlović, član Vladine mešovite komisije za nestale bebe i predsednik udruženja "Za istinu i pravdu o bebama".

Pitanjem nestalih beba bave se tri udruženja roditelja iz Beograda, Vojvodine i Srbije i Vladina mešovita državna komisija.

"Pitanje nestalih beba je pitanja trgovine ljudskim bićima u porodilištima dugo godina u Srbiji, dešavalo se uz medicinsko osoblje i državnih organa. U Srbiji se sve zna, samo je bio jedan trag ćutanja države prema roditeljima. Sada mi želimo da se taj problem reši", kaže Milena Janković, predstavnica Udruženja nestalih beba Beograd.

Komitet ministara Saveta Evrope će raspravljati između ostalog i o nestalim bebama iz Srbije od 4. do 6.decembra.

Katarina Golubović, direktorka Jukoma, kaže da je od Saveta traženo da se ispitaju dosadašnji koraci države.

"Predlog zakona se nalazi u skupštini od marta i od tada se ništa ne dešava", navela je ona i dodala da, kada je reč o nestalim bebama, reč je o "organizovanom kriminalu, koji je teško goniti zbog instituta zastarelosti".

"Zato upravo i tražimo poseban zakon kojim bi se omogućile adekvatne istrage u svakom posebnom slučaju", naglasila je.

Rasprava u studiju Prve TV se zahuktala. Teme nestalih beba, državnih komisija, "kupovina" informacija o nestaloj deci od policajaca, pritisaka na vlast... izazvale su svađu gostiju u studiju koja je je otišla toliko daleko da su ih voditelji najpre u nekoliko navrata smirivali, a na kraju i prekinuli gostovanje.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: