"Zaustavili smo kamion, pretpostavljam da je iz Srbije"

Portparol KFOR-a Vinćenco Graso potvrdio je da su njihove jedinice zaustavile kamion na ilegalnom prelazu duž administrativne linije u opštini Zubin Potok.

Izvor: Beta

Petak, 30.11.2018.

20:09

Getty Images

On je istakao i da je upućen poziv kosovskoj policiji, ali da to nema veze sa uvođenjem uvoznih tarifa na srpsku robu od 100 odsto.

Graso je za portal Kos-sev (kossev.info) rekao da su vojnici KFOR-a postupali na osnovu svojih ovlašćenja, koja su precizirana Vojno-tehničkim sporazumom, po kom oni patroliraju pograničnom oblašću u kojoj se nalaze "ilegalni prelazi", a koju kosovska policija nema pravo da kontroliše.

Graso je izjavio da KFOR ne proverava robu koju vozila prevoze, da se KFOR "time ne bavi" i da su samo odgovorni za bezbednost u tom delu.

"Naš zadatak nije konkretno da zaustavljamo šverc, već da brinemo o opštoj bezbednosti u području. Bio je mrak, vozilo se nalazilo na ilegalnom prelazu sa kosovske strane administrativne linije za koju smo mi odgovorni. Vojnici su patrolirali i procenili da je potrebno da se ovaj kamion zaustavi. Mi ne kontrolišemo robu i dokumentaciju za nju i to nije naš posao. Tada kontaktiramo policiju", naveo je Graso u izjavi za KosSev.

Nije mogao da potvrdi da li je kamion dolazio iz pravca centralne Srbije "pretpostavlja da jeste".

Kosovska policija je u toku dana saopštila da je KFOR zaustavio juče kamion sa srpskim registarskim oznakama u Zubinom Potoku.

Različitu robu, kako se navodi u izveštaju policije, prevozila su dva lica srpske nacionalnosti, a odlukom tužioca vozilo i sva roba u njemu poslati su na carinski terminal.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je danas za TV Prva da su se jedinice KFOR-a "uključile" u pritisak na Srbe na Kosovu i Metohiji i da su danas oduzele robu koja je distribuirana stanovništvu na severu Kosova.

Prištinske vlasti uvele su ovog meseca carinske dažbine na neke od srpskih i bosanskohercegovačkih proizvoda, prvo od 10, a potom i od 100 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: