Prst u oko Moskvi: Specijalci pretresaju ruski manastir

Pripadnici ukrajinske službe bezbednosti upali u najstariji manastir u Kijevu, koji je deo Ruske pravoslavne crkve.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 30.11.2018.

10:20

Prst u oko Moskvi: Specijalci pretresaju ruski manastir
Foto: Tanjug/AP

Kako su prenele agencije, pripadnici SBU pretresaju kuću mitropolita Svetouspenskog hrama Kijevsko-pečerske lavre, najvećeg i najstarijeg manastira u Kijevu. Predstavnik SBU Igor Guskov je rekao novinarima da se pretresa kuća mitropolita Pavla, koji je osumnjičen za "podsticanje mržnje".

Agencija Tas prenosi da se mitropolit Pavle ne nalazi u kući. Prethodno je mitropolit izjavio da vlast na njega i ostale sveštenike vrši pritisak, između ostalog i izvođenjem pretresa.

Time je još više produbljena kriza između Ukrajine i Rusije, koje se spore najpre oko Krima koji je rusija anektirala, pa potom i oko svega ostalog.

Ukrajinska crkva nastoji da se odvoji od Ruske pravoslavne crkve, čiji je deo bila vekovima. Ukrajina trenutno ima tri pravoslavne zajednice: Ukrajinsku pravoslavnu crkvu Moskovske patrijaršije, koja je ostala podređena Rusiji, i dva odvojena entiteta - Ukrajinsku pravoslavnu crkvu Kijevske patrijaršije koju predvodi Filaret i Ukrajinsku autokefalnu pravoslavnu crkvu pod vođstvom mitropolita Makarija.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko i patrijarh carigradski Vartolomej su početkom meseca potpisali sporazum o saradnji kojim se otvara put uspostavljanju Ukrajinske pravoslavne crkve i njene nezavisnosti od Ruske pravoslavne crkve.

Najnovija tačka sporenja je zveckanje ratnim oružjem u moreuzu Kerč, uvođenje ratnog stanja u delu Ukrajine i dodatno naoružavanje Rusije oko Krima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: