Madrid u kontaktu sa Italijom i Maltom oko migranata

Španska vlada saopštila je da je u kontaktu s Italijom i Maltom oko nalaženja luke za prihvat španskog migrantskog broda koji luta Sredozemljem s 12 migranata.

Izvor: Beta

Četvrtak, 29.11.2018.

00:48

Madrid u kontaktu sa Italijom i Maltom oko migranata

Od prošlog četvrtka 13 članova posade broda "Nuestra Madre Loreto" žive zajedno s 12 migranata iz Nigera, Somalije, Sudana, Senegala i Egipta spasenih iz gumenog čamca koji je krenuo iz Libije.

Španska vlada je prvo zatražila od Libije da preuzme izbeglice kako to nalaže međunarodno pravo.

Pošto to nije urađeno Španija se obratila vladama Italije i Malte čije obale su blizu mesta gde se nalazi brod da bi pronašli "alternativno, zadovoljavajuće i brzo" rešenje za njihov prihvat, ; rekla je potpredsednica vlade Karmen Kalvo u saopštenju.

Zbog pogoršanja vremenskih uslova brod se juče uputiio u pravcu italijanskog ostrva Lampeduza, navela je španska vlada.

Kapetan broda Pascual Dura juče je rekao za Frans pres da su Malta i Italija, čiji ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini se protivi dolasku novih migranata u svoju zemlju, odbili su ulazak broda u njihove luke.

Kapetan je rekao da migranti na njegovom brodu postanu vrlo nervozni i histerični kad čuju reč Libija i upozorio da im preti pobuna ukoliko bi se uputili ka Libiji.

Od dolaska na vlast socijaliste Pedra Sančesa Španija je prihvatila jedan humanitarni brod Akvarijus koga su odbili da prime Italija i Malta, i tri puta brod nevladine organizacije Oupen Arms (Open Arms). Međutim ovog puta Španija ne prihvata da primi ovaj brod, nastojeći da pregovara s drugim evropskim zemljama o raspodeli migranata koji se na njemu nalaze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: