Ukrajina uvodi ratno stanje

Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine predložio je uvođenje ratno stanje na teritoriji te zemlje u trajanju od 60 dana.

Izvor: B92

Nedelja, 25.11.2018.

23:54

Ukrajina uvodi ratno stanje
Foto: GettyImages

Odluku o tome treba da potvrdi Vrhovna rada Ukrajine, preneo je Sputnjik.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je ranije da u slučaju uvođenja ratnog stanja u toj zemlji Kijev neće izvoditi ofanzivne operacije.

Prema njegovim rečima, proglašenje ratnog stanja neće uticati na situaciju u Donbasu, kao ni na odnos Ukrajine s međunarodnim partnerima.

Brodovi ruske obalske straže su prethodno zaplenili tri vojna ukrajinska broda u Crnom moru kod Krima, koji su pokušali da prođu kroz Kerčki moreuz.

Ruska strana je upotrebila oružje kako bi ih prisilila da se zaustave. U incidentu su ranjena tri ukrajinska vojnika, navela je ruska Federalna služba bezbednosti.

Ukrajinska ratna mornarica saopštila je ranije da je poslala dva mala artiljerijska broda i brod tegljač iz Odese ka Mariupolju, što zahteva putovanje Crnim morem oko Krima kroz Kerčki prolaz u Azovsko more.

Moskva je saopštila i da je podignuta ruska avijacija i da Kerčkim moreuzom patroliraju avioni Su-25, preneli su ruski mediji.

Taj incident odražava rastuće napetosti između Moskve i Kijeva oko Azovskog mora, na čije vode obe države polažu pravo, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: