"Odbijen zahtev Srbije"

U utorak se definitivno raspravlja o zahtevu Prištine za članstvo u Interpolu, a nakon toga će uslediti glasanje, i to u dva kruga.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.11.2018.

15:32

Ilustracija: Thinkstock

To je najpre objavio Sputnjik, a ta saznanja je dobila i redakcija B92.net.

Kako se navodi, predsedavajući Interpola odbacio je zahtev Srbije i pet zemalja članica da Generalna skupština glasa o skidanju sa dnevnog reda izjašnjavanja o članstvu takozvanog Kosova u ovoj instituciji, saznaje Sputnjik od diplomatskih izvora u Dubaiju, gde se održava zasedanje.

Tako je predsedavajući na početku sednice odbio da uvrsti u dnevni red zahtev koji su uz Srbiju podržali i Kina, Španija, Kipar, Argentina i Surinam.

Zbog takve odluke vrha Generalne skupštine, članice neće imati priliku da se izjasne o stavljanju zahteva takozvanog Kosova na dnevni red, pošto se isključivo glasalo o dnevnom redu u celini, onako kako ga je predložio Izvršni komitet.

O tački koja se odnosi na odlučivanje o kosovskom članstvu prethodno se glasalo samo na sednici Izvršnog komiteta, i tu je bio odnos 7:6 za stavljanje na dnevni red.

U utorak se, dakle, definitivno raspravlja o zahtevu Prištine, a nakon toga će uslediti glasanje, i to u dva kruga. Potrebnaje dvotrećinska većina da Kosovo prođe, a za to će imati dve prilike.

Naime, ako ne uspe iz prve, onda će imati još jedno glasanje, a ako ni tada ne bude imalo potrebnu većinu, onda se predlog odbacuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: