Zaokret Španije posle "ne može": Kosovo može sa zastavom

Svega nekoliko dana od kada je Španija zabranila kosovskim karatistima da se takmiče uz državna obeležja, ta zemlja sada je donela drugačiju odluku.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.11.2018.

09:31

Zaokret Španije posle
Ilustracija: Getty Images

Naime, najnovija vest je da je Španija ipak donela odluku da dozvoli kosovskim sportistima da ubuduće na svetskim takmičenjima koja se održavaju u toj zemlji koriste simbole, zastavu i himnu. To je navedeno u zajedničkoj izjavi Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i Nacionalnog olimpijskog komiteta Španije (NOK).

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu MOK-a, ova odluka garantuje kosovskim sportistima takmičenje pod istim uslovima kao i ostalim sportistima iz 206 nacionalnih olimpijskih komiteta.

Podsetimo, Španija, koja ne priznaje nezavisnost Kosova, nedavno nije dozvolila kosovskim karatistima da se na prvenstvu sveta u Madridu takmiče sa zastavom i himnom, nego pod simbolima Svetske federacije.

Iako su ostali učesnici tog takmičenja na poleđini kimona imali obeležja svojih država, karatistima sa Kosova natpis KOS nije bio dozvoljen, već je na tom mestu pisalo WFK – Svetska karate federacija. Međutim, Koha navodi da reakcije sa Kosova povodom te odluke španske vlade još nije bilo. Olimpijski komitet Kosova se takođe nije oglašavao.

Takođe, i Karate federacija Kosova izabrala je da ne kaže ništa povodom ove oduke, dok je informaciju o tome da kosovska reprezentacija ima "nejednak tretman" potvrdila tek nakon zahteva koji joj je Koha ditore uputila.

Španija se, podsetimo, zbog sopstvene situacije sa Katalonijom, koja teži ka nezavisnosti, snažno protivi nezavisnosti Kosova. U aprilu ove godine španski predsednik Marijano Rahoj "okrenuo je naglavačke" Brisel, kada je odbio da stavi svoj potpis na zajedničku deklaraciju koja je trebalo da bude objavljena tokom samita EU - Zapadni Balkan u Sofiji.

Prethodno je španski “Pais“ preneo da je Španija stavila veto na predlog teksta zajedničke deklaracije, s ciljem da se ime i potpis Rahoja ne nađu u istom dokumentu i na istom nivou sa predstavnikom teritorije čiju državnost Španija nije priznala.

Rahoj na kraju nije ni otišao na taj samit, a Španija je bila predstavljena na nižem diplomatskom nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: