Buran razgovor Ane Brnabić i Tima Sebastijana

Premijerka Srbije Ana Brnabić gostovala je u emisiji Zona konflikta, a razgovor sa novinarom Timom Sebastijanom bio je u više momenata veoma buran.

Izvor: B92

Sreda, 14.11.2018.

21:21

Buran razgovor Ane Brnabić i Tima Sebastijana
screenshot

Između ostalog, istakla je da bi i ona, da je predstavnica EU, tražila da potencijalne članice reše sve svoje bilateralne sporove pre ulaska u zajednicu.

Na konstataciju da se dogovori Beograda i Prištine neće dogoditi uskoro, kao i da nema prave perspektive ulaska u EU u doglednoj budućnosti, odgovorila je da nije saglasna stoprocentno.

“Za nas je najbliži mogući termin za pristupanje EU 2025. godina, tako da mislim da do 2025. postoji mogućnost da zapravo potpišemo dugoročni dogovor o normalizaciji sa Prištinom. Ne kažem da će se to desiti. Kažem da je Srbija tome privržena. Ne zavisi to samo od Srbije, zavisi i od Prištine kao i od naših saveznika. Tako da mislim da idemo u pravcu EU. Za mene je važno da zaista implementiramo sve reforme tako da kao društvo politički i ekonomski budemo zreli za EU“, navela je Brnabićeva.

Sebastijan je rekao i da EU nimalo nije zadovoljna stanjem reformi, posle čega ga je premijerka Srbije prekinula i dodala da se ni tu ne bi saglasila sa njim.

Tenzije u razgovoru su porasle kada je novinar istakao da je Evropska unija pomalo sita balkanskih zemalja.

“Dozvolite mi da kažem: mislim da nemate prava da tvrdite da je EU sita nas. To nije diplomatski. I mislim da to ne možete da tvrdite u ime Evropske unije“, rekla je Brnabićeva.

Na predlog Sebastijana da Srbija zamrzne ideju o pristupanju, prestane da uzima novac iz fondova EU i repi spor sa Kosovom, Brnabićeva je najpre upitala “kakve fondove“, a potom i “kako misli da zamrznemo“.

“Dobijamo... Mnogo manje od toga. Imamo pretpristupne fondove i oni su daleko manji od fondova namenjenih članicama EU“, rekla je Brnabićeva.

Usledila je Sebastijanova konstatacija da Srbija odaje utisak da je tu samo zbog novca.

“To je potpuno netačno. Mogu li ja da kažem ili ćete vi da vodite intervju sami sa sobom? Samo kad bih mogla da kažem nešto… Prvo, uvek smo govorili našim građanima da ne možemo i nećemo da gledamo na EU kao na ćup sa novcem. Da bolji kvalitet života, radna mesta i bolje plate moraju doći od nas samih i snage naše ekonomije. Želimo da budemo deo EU jer je to mirovni projekat i jer delimo vrednosti sa EU“, navela je Brnabićeva.

Sebastijan je konstatovao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dok je bio premijer, na skupu u Tirani rekao da mu je dosta seminara i da su neophodne pare iz fondova EU, kao i da će tek tada biti osmeha na “našim licima“.

“Rekla bih da ste potpuno istrgli izjavu iz konteksta, ako je uopšte tačna, a ja se ne sećam te izjave. Ako je predsednik Vučić još kao premijer išta ponavljao, onda je to da EU za nas nije ćup sa novcem. Moramo da se staramo o sopstvenoj ekonomiji, radnim mestima i infrastrukturi. U EU Srbija ide sa drugim ciljem. Sad, drugo je pitanje da li ćemo do 2025. biti spremni da se pridružimo EU. Ako mene pitate, da EU sad kaže da sutra možemo da se pridružimo, ja bih rekla „ne" jer još nismo spremni. Jer u suprotnom bismo imali proširenje u kojem i Srbija i Evropa prolaze loše. Više me zanimaju same reforme“, navela je Brnabićeva.

Razgovor je prenet dalje na temu Kosmeta, Sebastijan je konstatovao da za dogovor Beograda i Prištine treba mnogo vremena, “dvadeset godina“ i upitao zašto bi EU toliko čekala.

“Ko kaže da će EU toliko čekati? Ako traje dvadeset godina, onda se nećemo ni pridružiti EU. Niko ne traži da EU toliko čeka. Mi želimo da postanemo članica EU, ali više me zanimaju reforme. Kada budemo primenili reforme, EU će doći kao prirodna posledica tih reformi. Ako žele da sačekaju, u redu. Ako ne žele, opet u redu“, istakla je Brnabićeva.

Kompletan intervju u tekstualnoj formi pronađite na stranicama Dojče velea na ovom LINKU, a u video-formatu na ovom LINKU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: