Crnim sprejom na spomenik zahvalnosti Francuskoj FOTO

Postament na spomeniku zahvalnosti Francuskoj u Beogradu radnici pokrivaju folijom nakon što je donji kameni deo spomenika išaran crnim sprejom.

Izvor: B92

Utorak, 13.11.2018.

12:00

Crnim sprejom na spomenik zahvalnosti Francuskoj FOTO
Foto: Stefan Joviæ, TV Prva

Donji deo Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu najpre je bio uvijen u najlon.

Foto: Stefan Joviæ, TV Prva
Spomenik je išaran nakon skandala u nedelju, u Parizu, na ceremoniji povodom 100 godina od završetka Velikog rata, na kojoj je predsednik Aleksandar Vučić, kao predstavnik zemlje koja je pobedila i podnela velike žrtve u Prvom svetskom ratu, sedeo u trećem redu na tribini preko puta drugih svetskih i lidera iz regiona.

Ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni izvinio se nakon toga srpskom narodu i predsedniku Vučiću zbog protokola i rasporeda sedenja na svečanosti u Parizu.

Spomenik na kojem je ispisana posveta zahvalnosti postavljen je 11. novembra 1930. godine u znak prijateljstva, uzajamne pomoći i saradnje Srbije i Francuske tokom Prvog svetskog rata.

Donedavno je bio na rekonstrukciji, a trebalo je da bude svečano otvoren tokom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji, najavljene za decembar.

Inače, u ovom delu Kalemegdana u toku su pripreme za Makronovu posetu, pa radnici trenutno uređuju prilaz ovom delu parka.
Foto: Stefan Joviæ, TV Prva

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: