Vek od kraja Velikog rata – govor, pisma, incident VIDEO

U Parizu je kod Trijumfalne kapije održana centralna ceremonija obeležavanja završetka Prvog svetskog rata.

Izvor: B92

Nedelja, 11.11.2018.

11:17

Vek od kraja Velikog rata – govor, pisma, incident VIDEO
Foto: Tanjug/AP

Ceremoniji su prisustvovali lideri oko 80 država, pobednica i poraženih u Velikom ratu.

Ceremoniji su prisustvovali šefovi država i vlada sa svih pet kontinenata sveta, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

14:17 - U Jelisejskoj palati u Parizu počeo je svačani ručak čiji je domaćin francuski predsednik Emanuel Makron, a na koji je pozvano 130 svetskih lidera i visokih zvaničnika, pri čemu za glavnim stolom pored Makrona sede američki predsednik Donald Tramp i ruski predsednik Vladimir Putin.

Među ostalim zvanicama za tim stolom su izraelski premijer Benjamin Netanijahu, nemačka kancelarka Angela Merkel, kanadski premijer Džastin Trido, marokanski kralj Mohamed VI, španski kralj Felipe VI i generalni sekretar UN Antonio Gutereš, prenosi AP.

Za to vreme, supruga predsednika Francuske, Brižit Makron, ugostila je 40-ak supružnika šefova država i vlada na ručku u Versajskoj palati.

Francuski mediji navode da je meni u Versajskoj palati isti kao onaj u Jelisejskoj palati.

"Figaro" javlja da je Tramp na ručak u Jelisejsku palatu stigao sa zakašnjenjem, pola sata nakon svih ostalih.

Na ručak su, pored Trampa, kasnili i Putin i Netanijahu, navodi pariski list.

Svečani ručak organizovan je u francuskoj prestonici po završetku centralne ceremonije obeležavanja stogodišnjice okončanja Prvog svetskog rata.

Svečanosti u Parizu prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Foto: Tanjug/AP
12:45 - Polaganjem venaca i odavanjem počasti kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda na Novom groblju obeležen je Dan primirja i vek od završetka Prvog svetskog rata.

12:12 - Francuski predsednik Emanuel Makron održao je govor pred okupljenima.

On je pozvao svetske lidere da potvrde svoju odgovornost za mir i deci prenesu "svet o kakvom su prošle generacije sanjale".

"Nove ideologiije manipulišu religijama, dok istorija preti da ponovi svoj tragični tok", upozorio je on u govoru na centralnoj ceremoniji kod Trijumfalne kapije u Parizu, u prisustvu oko 70 svetskih lidera među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Makron je podsetio da su 11. novembra 1918. u 11 sati ujutro, pre tačno sto godina, u Parizu i celoj Francuskoj ođeknule trube i zazvonila zvona, a to je, istakao je, bilo primirje.

"Moramo se setiti te ogromne povorke boraca koji su došli iz celog sveta jer je Francuska za njih predstavljala vrednosti koje su cenili", rekao je Makron.

Tokom te četiri godine, ukazao je, "Evropa je umalo izvršila samobistvo - sa deset miliona poginulih i šest miliona ranjenih, a mnogi od onih koji su se iz rata vratili izgubili su svoju mladost, ideale, radost življenja".

"Svet je otkrio razmere rana koje je skrivao žar borbi. Suze umirućih smenjivale su se suzama preživelih", rekao je, dodavši da su mladići iz celog sveta umirali za sela za koja nikad nisu ni čuli.

Makron je u govoru istakao značaj patriotizma Francuza koji su se borili 1914, a vrednosti patriotizma suprotstvio je - nacionalizmu.

"Francuska zna šta duguje svojim borcima i borcima iz celog sveta. Klanja se pred njihovom veličinom. Neka ova godišnjica bude dan kada se obnavlja večna odanost naših mrtvima", naglasio je Makron.

Prema njegovim rečima, potrebno je pred narodom potvrditi ogromnu odgovornost, deci preneti svet o kakvom su prošle generacije sanjale.

"Za naš svet sviće zora novog doba, zora civilizacije koja čovekove sposobnosti uzdiže do najvećih visina", poručio je, pozvavši na "dostojanstveno suočavanje sa sudom budućnosti".

Makron je zahvalio prisutnim svetskim liderima "što su se danas okupili kao braća", ali je zaključio da ovaj skup ne treba da bude samo "skup jednog dana".

"Živeo mir, živele slobodne zemlje, živela Francuska", tim rečima je francuski predsednik završio svoj govor, nakon čega je položio venac i zapalio plamen kod Spomenika neznanom junaku.

12:00 - Ne treba da prihvatimo mir u Evropi zdravo za gotovo, napisao je u Tviter poruci predsednik Evropske komisije Donald Tusk povodom stoge godišnjice od kraja Velikog rata.

"Nikad ne treba da uzmemo mir u Evropi zdravo za gotovo. Danas, 100 godina od kraja Prvog svetskog rata Evropska unija predstavlja mir i jedinstvo", napisao je Tusk.Evropski savet je, takođe u Tviter poruci, naveo: "Mir je dragocen. Nemojte ga uzimati zdravo za gotovo. Mi za njega radimo zajedno. Slavite 100 godina od kraja Prvog svetskog rata".

Evropski parlament je napisao u poruci: "Danas obeležava 100 godina od kraja rata koji je odneo milione života širom našeg kontinenta. Imamo jednostavnu poruku: nikad više. Podelite tu poruku ako se slažete".
Foto: Tanjug/AP
11:50 - Stogodišnjica kraja Prvog svetskog rata obeležena je i u Velikoj Britinaji.

Britanska kraljica Elizabeta predvodila je nacionalnu ceremoniju obeležavanja 100. godišnjice Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Kraljica je, odevena u crno, sa balkona posmatrala kako njen sin princ Čarls polaže u njeno ime venac na kenotaf, spomen palim borcima, prenosi AP.

Vence su položili i prinčevi Vilijam i Hari, kao i ostali članovi kraljevske porodice, a zatim je održano dva minuta ćutanja. Venac je položen i u ime kraljičinog supruga, princa Filipa (97), koji nije prisustvovao ceremoniji.

Kako se navodi, vence su položili i britanska premijerka Tereza Mej i ostali članovi vlade, a premijerka je nosila crni šešir.
Foto: Tanjug/AP
11:30 - Pisma iz Prvog svetskog rata koja su napisana pre sto godina, čitalo je osam tinejdžera na ceremoniji obeležavanja 100. godišnjice okončanja rata, u Parizu.

"Dragi moji roditelji, danas je bilo predivno. Dobili smo vesti o primirju jutros u 9.30. Imao sam 10 minuta da se pripremim za veliku paradu na trgu u Monsu... Ulice su bile prepune civila koji su skakali od sreće bacajući cveće... Trg i ulice bili su u najrazličitijim bojama", navodi se u pismu oficira britanske kraljevske konjičke artiljerije.

"Dragi moj Pjer, dok ti ovo pišem, ti tamo daleko u šumama Alzasa saznaješ neverovatne vesti! Ovde se čuje na sve strane. Bolesna sam od sreće, ne mogu da pišem... Ne mogu da ti opišem osećaj neverovatne radosti na ovaj prvi dan primirja", navela je Francuskinja Deniz Brije u pismu vereniku Pjeru Foru. 11:15 - Počela je ceremonija.

11:00 - Predvođeni domaćinom, predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, predsednici i premijeri iz 72 zemlje došli su iz Jelisejske palate u kojoj su se okupili jutros, autobusima preko Jelisejskih polja doTrijumfalne kapije.

Makron i njegove kolege potom su zajedno prošetali doTrijumfalne kapije, gde se održava svečanost.

Među zastavama država pobednica i pobeđenih, odnosno svih koje su neposredno ili posredno učestvovale u Velikom ratu, najvećom do tada u istoriji, nalazi se i srpska trobojka.

Ceremoniji prisustvuje i kosovski predsednik Hašim Tači. 10:45 - Jedino su američki predsednik Donald Tramp i šef ruske države Vladimir Putin, zasebno, stigli na ceremoniju.

Najpre je Tramp sa suprugom Melanijom stigao na svečanost, a na kraju i predsednik Rusije.

Prilikom prolaska konvoja predsednika SAD Donalda Trampa Jelisejskim poljima u Parizu se dogodio incident, kada je jedna žena s golim grudima istrčala pred kola
Foto: B92
10: 25 - Svetski lideri okupili su se danas ispred Jelisejske palate u Parizu gde ih je dočekao francuski predsednik Emanuel Makron sa suprugom, povodom ceremonije obeležavanja 100. godišnjice okončanja Prvog svetskog rata.

Makron je zajedno sa suprugom Brižit ispred Jelisejske palate na blagoj kiši dočekao svetske lidere, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Oni su se zajedno u autobusima uputuli ka Trijumfalnoj kapiji ispred koje se održava glavna ceremonija, prenosi Rojters.

Više od 80 šefova država i vlada zemalja, neposrednih ili posrednih učesnica Velikog rata prisustvuje ceremoniji, podseća AP.

Američka agencija prenosi da je mesto za francuskog predsednika tokom ceremonije između njegove supruge sa jedne i nemačke kancelčarke Angele Merkel sa druge strane.

Ruski predsednik Vladimir Putin sedi sa leve strane prve dame Francuske, a američki predsednik Donald Tramp, zajedno sa suprugom Melanijom sedi pored Angele Merkel. Oni su smešteni ispod staklene nadstrešice koju je izgradio car Napoelon Bonaparta 1806. godine.

Makron će održati govor i odati počast neznanim junacima koji su izgubili život u prvom svetskom ratu i čiji su posmrtni ostaci pokopani kod Trijumfalne kapije.

Nakon toga je planiran ručak za zvaničnike u Jelisejakoj palati, navodi agencija.
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP
Foto: B92
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: