"Čitava ta konstrukcija iz Prištine je velika provokacija"

NATO, odnosno Kfor, ne mogu prihvatiti postojanje konkurencije i narušavanje monopola u primeni sile na području KiM.

Izvor: Tanjug

Petak, 09.11.2018.

16:07

Getty Images

Samo završetak mandata Misije Kfor može da dovede do promene njegovog statusa u odbrani ovog prostora, izjavio je vojni analitičar Aleksandar Radić.

Radić, povodom najava iz Prištine da će ovog meseca biti formirana kosovska vojska, za Tanjug kaže da NATO kao organizacija ne prihvata njeno formiranje direktno, ali da to čini kroz neke tajne mehanizme.

On kaže da ne veruje da bi zakon o bezbednosnim snagama ušao u kosovski parlament, a da prethodno nije postojala saglasnost određenih vrlo uticajnih centara moći koji su ohrabrili albanske vlasti iz Prištine da uđu u projekat stvaranja pravne podloge za formiranje oružanih snaga.

"Bilo bi olako pokazati prstom na Vašington, ili nekog drugog za tako nešto, jer je teško pribaviti dokaze. Ali, činjenica je da NATO, odnosno Kfor, ne mogu prihvatiti postojanje konkurencije, narušavanje monopola u primeni sile na području KiM. Nadam se da će naše vlasti da insistiraju na činjenici da ne može ni u kom slučaju biti narušen monopol sile Kfora, a u našem srpskom kontekstu, Kfor, odnosno NATO, ima nadležnost, ali i obavezu da štiti Srbe, da štiti ljude i imovinu", rekao je Radić.

Ocenio je da je čitava konstrukcija stvaranja kosovskog ministarstva odbrane i podizanja kosovskih snaga bezbedosti na nivo oružane sile zadužene za odbranu suvereniteta Kosova kao samoproglašene albanske države jedna velika politička provokacija.

"Naravno, u kontekstu pregovora, u kontekstu momenta u kome se nalazimo, za albanske vlasti to ima puno smisla i opravdanja. Na nama je da vidimo kako će naše vlasti da preduzmu odgovarajuće korake i na koji način pametno suzbiti ambicije albanskih vlasti", rekao je Radić.

Povodom najave kosovskog premijera Ramuša Haradinaja o formiranju tri puka kosovske vojske od kojih bi jedan bio usmeren ka severu KiM, Radić kaže da je zapravo reč o preformiranju postojećih snaga i o podizanju ranga jedinice sa nivoa bataljona na nivo puka.

"Do sada je u sastavu kosovskih snaga bezbednosti postojala brigada za brzo reagovanje sa tri bataljona koja su razmeštena na tri različita dela teritorije Kosova. Jedan od tih batoljona, treći bataljon, inače je bio razmešten na severu u Mitrovici", objasnio je Radić.

Naveo je da nije reč o formiranju novih snaga, da Priština verovatno želi da izazove jednu radikalnu reakciju Beograda i da treba trezveno da se gleda situacija i da se prati šta zaista čine i šta se zaista dešava.

Upitan o sutrašnjoj vežbi "Vek pobede 2018", povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, Radić kaže da smo ušli u sezonu kada ponovo vežbe počinju da budu politička poruka kao u vreme Hladnog rata.

Naveo je da je septembru održana ruska vežba u kojoj su učetvovali Kinezi, da je sada u toku vežba NATO i partnerskih zemalja u Norveškoj i da je nedavno završena vežba u Hrvatskoj.

Sve su one, ocenjuje, deo jednog trenda demonstracije sile i u ovom trenutku Srbija radi ono što i drugi rade.

Navodi da je jako važno da se u konktekstu duboko poremećenog poverenja na području bivše Jugoslavije uputi jasna poruka da Srbija ima svoju silu i da je odlučna da se brani.

"To nije agresivna poruka. Nadam se da neće niko to pogrešno čitati i zloupotrebiti", rekao je Radić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: