Zvaničnik NATO prokomentarisao "Vojsku Kosova" VIDEO

Poslednjih dana se mnogo govori o formiranju kosovske vojske. Velika je nepoznanica kako će ona izgledati i ko će Albancima pomoći da je formiraju.

Izvor: B92

Petak, 09.11.2018.

09:49

Zvaničnik NATO prokomentarisao
EPA-EFE/Toms Kalnins

Džejms Apaturaj, zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO za politička pitanja kaže za Vesti TV Prva da u ovom trenutku NATO daje savetodavnu podršku ali Kosovskim bezbednosnim snagama, ne bilo kojoj potencijalnoj novoj vojsci.

"Iako se kosovske vlasti kreću ka ovome, onda je to nešto što ćemo morati veoma pažljivo da pratimo", kaže Apaturaj.

Dodaje da "šta god da se desi na Kosovu u pogledu Kosovskih bezbednosnih snaga, veoma je važno da se to uradi uz potpune konsultacije sa zajednicama – svim zajednicama na Kosovu".

Na pitanje šta će biti sa KFOR-om, ako se formira vojska Kosova i preuzme sektor bezbednosti, Apaturaj podseća da KFOR ima mandat Ujedinjenih nacija 1244 i on će nastaviti da ga sprovodi.

"KFOR ima odgovornosti na Kosovu za bezbedno i sigurno okruženje. Sada je treći u nizu koji reaguje (third responder), što dobro znate, uz Kosovske bezbednosne snage i snage EU. KFOR je treća linija odgovora sa veoma jasnim odgovornostima koje im je dao Savet bezbednosti. Dok se te odgovornosti ne promene, sprovodiće ih", ističe Apaturaj.

Opširnije u VIDEO prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: