Ministar o "besramnim glasovima" iz Hrvatske

Došlo je vreme da se usvoji preporuka kojom bi se krivičnim zakonikom sankcionisalo svako negiranje i relativizacija holokausta i genocida nad Srbima u NDH.

Izvor: Beta

Četvrtak, 08.11.2018.

19:51

Ministar o
Foto: Tanjug / Filip Krainèaniæ

To je rekao ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, Zoran Đorđević.

On je to izjavio na Memorijalnom koncertu povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, održanog u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Po njegovim rečima, pre usvajanja takve globalne preporuke, potrebna je javna osuda negiranja holokausta nad Srbima u NDH.

"Ti besramni glasovi su sve glasniji u svetu i mogu se čuti i na institucionalnom nivou u regionu, glasovi koji ne bi trebalo da se čuju", ocenio je Đorđević.

Podsetio je da je po podacima izraelskog Muzeja "Jad Vašem", u NDH ubijeno 950 hiljada Srba.

Đorđević je kazao da je srpski narod posvećen antifašizmu, da je u Drugi svetski rat protiv nadmoćnijeg neprijatelja ušao svesno zbog svog slobodarskog duha.

On je ukazao i na stradanje Jevreja u Drugom svetskom ratu i na "Kristalnu noć" pre 80 godina, kada je počeo njihov sistematski progon u nacističkoj Nemačkoj.

Po rečima Đorđevića, tada je Evropu obuzela tama usled "bezumne idologije militarizma i laži o genetskoj superiornosti" Nemaca.

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obeležava se sutra - 9. novembra širom sveta, upravo kao sećanje na "Kristalnu noć" iz 1938. godine.

Memorijalnom koncertu u Narodnom pozorištu prisustvovali su predstavnici Vlade Srbije, diplomatskog kora, sveštenstva i žrtava holokausta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: